Caută
Close this search box.

USR a decis să facă o alianţă electorală cu PLUS pentru alegerile prezidenţiale

USR PLUS

Comitetul politic al USR s-a reunit, sâmbătă, într-o ședință în cadrul căreia s-a luat decizia formării unei alianțe politice și electorale cu PLUS.

Alianța politică a fost acceptată cu o serie de amendamente, printre care acela ca liderii PLUS să respecte criteriile de integritate ale USR, iar candidații să nu fi colaborat cu securitatea sau alte servicii secrete. Pe de altă parte, s-ar fi cerut o alocare mai mare pe liste pentru USR și o pondere mai mare în organele de conducere, amendament care nu a trecut, nefiind acceptat de cei de la PLUS.

În ceea ce privește alianța electorală, formată în vederea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, aceasta are ca obiectiv susținerea unui candidat unic pentru scrutinul de la finalul anului, în persoana lui Dan Barna. În protocolul Alianței electorale USR PLUS se arată că aceasta participă la campania electorală pentru alegerile prezidențiale în structură tandem, președinte – premier, propunerea pentru premier fiind Dacian Cioloș, din partea PLUS.

”Scopul Alianţei USR PLUS este participarea la alegerile prezidențiale din anul 2019 cu un candidat comun și gestionarea comună a campaniei pentru aceste alegeri. (…) USR își asumă susținerea unui membru al PLUS pentru desemnarea în funcția de prim-ministru ca urmare a alegerilor parlamentare din anul 2020”, se mai menționează în protocol.

Același document mai arată că decizia formării alianței electorale a fost luată ”observând situația României după mai bine de 2 ani și jumătate de conducere de către coaliția PSD-ALDE, în care principalul obiectiv urmărit de către Guvern și Parlament a fost aservirea instituțiilor statului pentru salvarea unor lideri ai coaliției de guvernare de la răspunderea penală, cu ignorarea altor aspecte esențiale pentru buna guvernare la nivel național și local, înțelegând dorința electoratului de formare pe scena politică din România a unui pol de echilibru și mediere, bazat pe principiile democrației, competenței, integrității și transparenței, asumând necesitatea înnoirii clasei politice și a promovării în funcții publice de la toate nivelurile a unor persoane pregătite să exercite puterea în numele și în beneficiul cetățenilor, precum și având în vedere semnarea protocolului pentru formarea unei alianțe politice între aceleași părți, care își exprimă intenția de a colabora în vederea alegerilor prezidențiale din 2019, a alegerilor locale din 2020 și a alegerilor parlamentare din 2020”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri