Caută
Close this search box.

Veste mare pentru toți angajații. Ce se va întâmpla cu programul de lucru

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulți părinți și lucrători care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor. Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piața muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale. Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate. Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii”, se arată în textul directivei europeane nr. 1.158/2019.

Angajații cu copii mici le vor putea cere superiorilor un program flexibil care să corespundă nevoilor acestora, pentru a putea să aibă grijă de cei mici, se arată într-o directive europeană care va intra în vigoare în cateva zile și pe care statele europene au timp până în 2022 să o implementeze. Este vorba despre

Măsurile cuprinse în directiva europeană nu vor fi aplică direct și angajaților din țara noastră.  România trebuie ca, până la începutul lunii august 2022, să transpună în legislația locală măsurile din această directivă, prin adoptarea de legi și alte acte administrative care să le reglementeze. Altfel țara noastră riscă declanșarea procedurii de infringement.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri