Caută
Close this search box.

Vodca atomică din apă și cereale de la Cernobîl !

O echipă internațională de savanți care studiază Zona de Excluziune de la Cernobîl a prezentat recent o sticlă de „vodcă atomică”, făcută din apă din regiune și cereale crescute în zona din apropierea centralei nucleare abandonate.

Numită Atomik, această vodcă este primul produs destinat consumului care a ieșit din zona de excluziune de la Cernobîl de când catastrofa nucleară a lovit Ucraina, în 1986.

vodcă atomică
Vodca este făcută din secară crescută în Zona de Excluziune de la Cernobîl. Foto: Universitatea din Portsmouth

Cerealele folosite au fost cultivate la o fermă situată în zonă și analizele au arătat că băutura conținea niște elemente radioactive, însă nu pe acelea la care ne-am aștepta…

Potrivit producătorilor, procesul de distilare a îndepărtat toate impuritățile, așa că s-a descoperit că vodca Atomik conține doar compusul radioactiv care se găsește în orice altă băutură spirtoasă: Carbon-14.

„Nu este mai radioactivă decât altă vodcă. Orice chimist poate să vă spună că, atunci când distilați ceva, impuritățile rămân în reziduuri. Așa că am luat secară ușor contaminată și apă de la rezervorul de apă din Cernobîl și am distilat-o”, a declarat pentru BBC Jim Smith, profesor la Universitatea din Portsmouth, din Anglia.

„I-am rugat pe prietenii noștri de la Universitatea Southampton, care au un laborator de analize uimitor, să vadă dacă puteau identifica urme de radioactivitate. Nu au găsit nimic – totul a fost sub limita de detecție”, a explicat Smith.

Vodca Atomik a fost creată de o echipă de cercetători (din care a făcut parte și Smith) care studiază felul în care Zona de Excluziune din jurul Cernobîlului și-a revenit după catastrofa nucleară din 1986.

După ce a obținut dovezi științifice că vodca atomică nu este radioactivă, cercetătorii vor să o scoată pe piață și să doneze cea mai mare parte a profiturilor pentru a ajuta comunitățile din zona de excluziune, încă afectate de dezastrul de la Cernobîl.  În Zona de Relocare Obligatorie din Ucraina, unde agricultura și investițiile financiare sunt încă interzis, trăiesc mii de oameni. Smith a afirmat că banii rezultați în urma vânzării băuturii spirtoase ar putea ajuta foarte mult aceste familii.

„Nu credem că Zona de Excluziune principală ar trebui folosită pentru agricultură, deoarece acum este o rezervație pentru faună. Dar există alte zone în care locuiesc oamenii și în care agricultura încă este interzisă. La 33 de ani după accident, multe zone abandonate ar putea fi folosite pentru a crește recolte în siguranță, fără să fie nevoie de distilare. Dorim să fabricăm un produs de înaltă calitate pentru a sprijini dezvoltarea economică a regiunilor din afara Zonei de Excluziune principale, unde radiația nu este un risc semnificativ pentru sănătate”, a spus Smith, citat de Newsweek.

vodcă atomică
Cerealele din care a fost produsă vodca erau „slab contaminate”, potrivit cercetătorilor. Foto: Universitatea din Portsmouth.

Știrea despre vodca Atomik a fost primită cu bucurie de autoritățile ucrainiene, inclusiv de agenția de stat care administrează Zona de Excluziune. Oleg Nasvit, vicepreședinte al agenției, a spus că este important ca lucrurile să revină la normal în regiune fără ca viețile oamenilor să fie puse în pericol.

Până acum, echipa din spatele băuturii spirtoase Atomik a produs o singură sticlă din această licoare unică, dar există planuri de a produce până la 500 de sticle până la sfârșitul anului, care vor fi vândute turiștilor care vizitează Zona de Excluziune din Cernobîl.

Încă nu știm care va fi prețul, dar, având în vedere că turismul la Cernobîl a luat amploare nemaipomenită în acest an, după lansarea serialului de mare succes al HBO despre accidentul nuclear din 1986, este foarte probabil că băutura va avea succes.

La un bar din Londra, echipa a creat primul „martini atomic” cu vodca produsă la Cernobîl. Foto: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri