Caută
Close this search box.

AFP: Trump – Zelenski, întrevedere tragicomică, în marja Reuniunii ONU

Trump

Încordată când de o parte, când de cealaltă, stranie și amuzantă, întrevederea a confirmat așteptările, comentează agenția France Presse întâlnirea dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, la New York, în marja reuniunii ONU, în plin scandal declanșat de convorbirea pe care cei doi au avut-o în vară.

La dreapta, Donald Trump, de 73 de ani, fost dezvoltator imobiliar. La stânga, Volodimir Zelenski, de 41 de ani, fost actor. În mijloc, un mare buchet de flori verzi și albe.

Președintele american s-a întâlnit cu zeci de lideri cu ocazia prezenței sale la New York pentru Adunarea Generală a ONU. Însă strângerea de mână cu omologul său ucrainean a fost, de departe, cea mai așteptată.

O convorbire telefonică estivală între cei doi a provocat în ultimele zile o adevărată furtună la Washington și a dus la lansarea procedurii de destituire împotriva celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Îmbrăcat cu un costum albastru și cu celebra sa cravată roșie, Donald Trump, așezat pe marginea scaunului, este încordat.

În costum negru, cu vestă, Volodimir Zelenski, cu peste 30 de ani mai tânăr, așezat bine pe scaun, pare mult mai relaxat.

Tensiunea se simte, dar discuția începe pe un ton mai degrabă degajat, amintind parcă de un duet de comedie.

„M-a făcut mai celebru decât l-am făcut eu pe el”, a lansat miliardarul american, stârnind râsete.

„E mai bine să te întâlnești decât să vorbești la telefon”, spune omologul său ucrainean, destul de degajat în limba engleză, chiar dacă mai face și greșeli.

„Ucraina este o țară cu un potențial enorme”, spune Donald Trump, o frază pe care o utilizează în cazul multor țări, de la Coreea de Nord la Iran.

„Da, știu, e țara din care vin”, răspunde prompt fostul comediant, intrat în politică prin anunțarea candidaturii sub impresia unei farse, în plin revelion.

Pe jumătate amuzat, pe jumătate perplex, Trump zâmbește.

Volodimir Zelenski îl presează pe Donald Trump să facă o vizită în Ucraina, amintindu-i, conștient fiind de sensibilitatea extremă a acestuia față de comparații, că predecesorul său democrat nu a făcut niciodată o asemenea vizită.

„Voi încerca”, răspunde evaziv președintele american. „Ați uitat să-mi spuneți o dată…”, vine cu un zâmbet replica tânărului lider ucrainean.

Tonul devine mai serios odată ce Zelenski bate fierul pe prioritatea sa: „Încheierea războiului din Donbas”.

Apoi jurnaliștii intră în joc, bombardându-i pe cei doi cu întrebări, iar tonul de schimbă.

Președintele celei mai mari puteri la nivel mondial a făcut presiune – da sau nu – asupra omologului său ucrainean pentru a ancheta familia democratului Joe Biden, potenția rival în cursa pentru Casa Albă?

Liderul ucrainean ezită, se bâlbâie puțin.

„Cred că ați citit tot. Nu vreau să mă implic în alegerile din Statele Unite.”

Apoi este mai precis: „A fost o bună discuție telefonică, normal (…) Nimeni nu a făcut presiune asupra mea”.

Privirea lui Donald Trump se luminează, se năpustește asupra oportunității: „Cu alte cuvinte, nicio presiune!”

Apoi se încălzește.

Dincolo de calculele politice asupra impactului pe care această procedură de destituire îl va avea asupra alegerilor din 2020, fostul om de afaceri din New York a părut, de la începutul zilei, supărat, de parcă i-ar fi fost atinsă coarda sensibilă. Un cuvând, „Impeachment”, i-a marcat ziua.

Are sentimentul că a făcut un calcul greșit dând publicității convorbirea telefonică cu omologul ucrainean? Istoria o va spune.

Pentru moment, Trump lasă să izbucnească frustrarea.

„Și noi avem probleme de corupție, dacă vedeți ce s-a întâmplat cu Hillary Clinton!”

Implicarea surprinzătoare a avocatului său personal Rudy Giuliani în discuțiile cu Ucraina?

„Rudy Giuliani a fost un bun primar, e foarte respectat!”

Nancy Pelosi, președinta democraților în Congres, care a lansat procedura de destituire? „Și-a pierdut capul. A fost devorată de stânga radicală!”

„În ceea ce mă privește, ea nu mai este președinta Camerei”, a aruncat el despre al treilea lider în stat.

Câteva minute mai târziu, într-un schimb scurt cu jurnaliștii, Trump a rezumat în stilul său această întrevedere plină de provocări pentru viitorul său politic.

„A fost o întâlnire minunată. A spus: nicio presiune, absolut nimic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri