Caută
Close this search box.

Atacul cu drone din Arabia Saudită: Producția mondială de petrol a scăzut cu 6 la sută

Atacul cu drone asupra a două importante instalații petroliere ale Arabiei Saudite a determinat cu 6 la sută scăderea producției mondiale de petrol.

Atacul cu drone asupra a două importante instalații petroliere ale Arabiei Saudite a perturbat serios producția în regat, provocând noi tensiuni între SUA și Iran, pe care Mike Pompeo o acuză că ar fi responsabilă de ”atacul fără precedent asupra rezervelor mondiale de petrol”, scrie AFP.

Infrastructura energetică saudită a fost deja atacată de multe ori de rebelii houthi, dar atacul de acum este la o altă magnitudine: a vizat cea mai mare uzină de procesare a Aramco și una dintre cele mai importante terenuri petroliere ale companiei publice, la Khurais. Atacul a obligat compania să suspende temporar aproximativ jumătate din producție.
Amploarea pagubelor și armele folosite rămân încă necunoscute în întregime.
Iranul a respins duminică acuzațiile SUA potrivit cărora se află în spatele atacurilor cu drone asupra instalațiilor petroliere ale Arabiei Saudite și a lansat o nouă amenințare la adresa Washingtonului. Un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat că bazele militare și aeronavele americane din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene.
Oficiali americani și saudiți anchetează, potrivit Wall Street Journal, posibilitatea ca atacul să fie efectuat cu rachete de croazieră lansate din Irak sau Iran. Bagdad a contestat acuzațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri