Caută
Close this search box.

Brexit: Boris Johnson ar putea fi trimis în judecată pentru sfidare

Boris Johnson

Prim ministrul britanic Boris Johnson ar provoca o criză constituțională fără precedent și ar putea fi trimis în judecată, dacă nu respectă prevederile unei legi care interzice ieșirea din Uniunea Europeană fără acord fără aprobarea parlamentului. Data Brexit este fixată pe 31 octonbrie 2019. 

Proiectul de lege adoptat de parlament în timp record ar urma să fie promulgat de Regina Elisabeta a II-a la începutul săptămânii și prevede că dacă până la 19 octombrie nu este aprobat un acord cu UE, atunci premierul Johnson este obligat să ceară liderilor Uniunii amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, iar dacă aceștia oferă altă dată, atunci premierul trebuie să o înainteze spre aprobare Camerei Comunelor.

Premierul Johnson a declarat după adoptarea legii „aș prefera să fiu mort într-un șanț decât să cer o nouă amânare a datei Brexit”. El a promis la preluarea funcției pe 25 iulie că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie „orice s-ar întâmpla„.

Ministrul de externe Dominic Raab, un adept al Brexitului dur, a declarat duminică la Sky News că guvernul său va respecta legea, dar că va examina cu atenție interpretarea ei.

„Această legislație este groaznică, prevede mutiple amânări, ne va obliga în mod practic să acceptăm orice condiții din partea UE, oricât de punitive și dure ar fi”, a spus ministrul Raab.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, l-a avertizat pe premierul Johnson să nu refuze aplicarea legii adoptate de parlament.

Ne aflăm pe un teritoriu extraordinar când premierul spune că se află deasupra legii. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face este să se asigure că respectă decizia parlamentului, care a adoptat o nouă lege pentru a preveni ieșirea haotică pe 31 octombrie și să ceară prelungire timp de trei luni pentru a putea avea negocieri raționale cu UE.”, a spus Corbyn.

„Pasibil de închisoare”

Cațiva experți în drept constituțional au exprimat opinia că dacă premierul refuză să aplice legea, atunci el ar putea fi acuzat de sfidarea parlamentului și trimis în judecată.

Un refuz în această situație ar însemna sfidarea instanței, care ar putea trimite acea persoană la închisoare„, a afirmat la Sky News fostul procuror general, Lordul MacDonald.

Între timp, premierul Johnson se va întâlni la Dublin cu omologul său irlandez, Leo Varadkar, cu care va discuta problema care împiedică acceptarea unui acord cu UE din partea guvernului său: statutul frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit.

Presa londoneză relatează că după demisia ministrului muncii și pensiilor, Amber Rudd, o opozantă a unui Brexit fără acord, sunt posibile și alte demisii din cabinetul condus de premierul Johnson, care și-a pierdut săpămâna trecută majoritatea în Camera Comunelor și odată cu aceasta controlul asupra procesului Brexit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri