Caută
Close this search box.

CIADO ”somează” autoritățile să justifice aplicarea Strategiei Naționale Antidrog

CIADO România, pe fondul creșterii consumului de droguri, a solicitat informații punctuale tuturor responsabililor cu aplicarea Strategiei Naționale Antidrog, fiind suspiciuni ca autoritațile publice locale nu au aplicat Planul de Acțiune, ceea ce în mod indirect a dus la creșterea prevalențelor.

Comparând rezultatele ultimelor două studii privind prevalența consumului de droguri în România (2013 și 2016), se observă o creştere a consumului experimental de droguri ilicite, de la 6,6% la 7,6% (14-64 ani) dar şi a consumului populatie 16 ani, de la 5 la 10 % si un procent de 21 % consum in randul studentilor.
Având în vedere Hotărârea 853/2018-10-31 a Guvenului României pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 784/2013 privind aprobarea Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020 și a Planului de acțiune în perioada 2013-2016 pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020.
Conform H.G. 784/2013 – Ministerele, autoritățile administrației publice centrale și locale au obligația ducerii la îndeplinire a Strategiei Naționale Antidrog și a Planului de Acțiune aferent. Resursele financiare vor fi asigurate de fiecare entitate (ministerele, autoritățile administrației publice centrale și locale) prin bugetele proprii, pentru acțiunile de care sunt responsabile”, precizează un comunicat de presă al organizației.

Față de cele prezentate mai CIADO, a formulat următoarele intrebări in baza Legii 544:

⦁ Planul de Acțiune aferent Strategiei Naționale Antidrog, prevede în responsabilitatea administrației publice locale, activități ce se desfășoară anual cu raportare intermediară respectiv pe întreaga perioadă a Strategiei. Vă rugăm să exemplificați punctual activitățile desfășurate de Primăria Municipiului prevăzute în Planul de Acțiune și resursa financiară alocată, locația, numărul de participanți pentru fiecare acțiune în parte.

⦁ S-a prevăzut în bugetul local perioada 2014-2019 resurse financiare pentru Strategia Locală Antidrog ce a fost adoptată prin HCL?

⦁ Vă rugăm să ne comunicați care au fost sumele alocate anual în perioada 2014-2019.

⦁ Primăria Municipiului, a primit din partea Agenției Naționale Antidrog, recomandarea de a aloca resursele financiare pentru ducerea la îndeplinire a Strategiei Naționale Antidrog. Vă rugăm să ne comunicați care este cuantumul prevăzut pentru anul 2020 în bugetul local, ținând cont că este final de Strategie și bilanțul acesteia.

⦁ Există ONG-uri antidrog ce să fi depus cereri de finanțare conform Strategiei Locale Antidrog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri