Caută
Close this search box.

CRIMINALII, PARAZIȚII și SABOTORII publici, din ministere, se răzbună pe criticii lor. Contre masive pentru afacerile private

Din rea-voință sau răzbunare, diverși funcționari publici – plătiți cu salarii URIAȘE, de zeci și sute de milioane de le vechi – blochează în mod criminal deschiderea unor spitale sau școli private ale celor care au criticat regimul sau i-au reclamat procurorilor pe corupții sistemului. Este cazul doamnelor Alina Ion și Oana Moraru.

Acești adevărați criminali din ministere ajung, practic, să omoare oamenii care s-ar fi putut salva în spitalele private pe care ei le blochează cu bună știință.

De fapt, nu numai că le blochează, ei le SABOTEAZĂ pur și simplu.

Să revenim la cele două exemple de-a dreptul înfiorătoare.

Alina Ion, denunțătoare la DNA a rețelei privind decontările fictive din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), nu a primit în timp util avizul final de la ministerul Sănătății pentru a deschide un spital privat.

Din cauza acestor tergiversări birocratice, 1600 de pacienţi aflaţi în situaţie critică sunt nevoiţi să-şi plătească spitalizarea pentru două săptămâni pe fiecare lună până în 2020, când se vor acorda noi contracte decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale privind îngrijirea pacienţilor în fază terminală.

Într-un alt caz, funcționari din ministerul Educației au blocat deschiderea unei școli particulare, după ce profesoara Oana Moraru a adus critici sistemului de învățământ de stat.

Indiferență criminală

În septembrie anul trecut, Colegiul Medicilor Ilfov a emis certificatul de avizare pentru funcționarea spitalului construit de Alina Ion. Tot atunci, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a emis o adeverință potrivit căreia imobilul este conform cerințelor legale, iar o altă adeverință constată îndeplinirea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului. După depunerea tuturor actelor necesare, Ministerul Sănătății a invocat, sub semnătura a două funcționare, ”neconformități/neclarități în documentația prezentată”.

Spitalul din localitatea Pantelimon, judeţul Ilfov, are două secţii cu câte 45 de paturi pentru cazurile de pacienţi în faze terminale şi 45 de paturi pentru pacienţi care au nevoie de recuperare post accidente vasculare cerebrale (AVC). Asta înseamnă că, până în aprilie anul viitor, aproximativ 1600 de pacienţi grav bolnavi au fost privaţi de îngrijirile medicale de care ar fi putut să beneficieze în centrul din Pantelimon.

„În Ilfov, sunt doar 17 paturi de paliaţie ( fază terminală n.r), trebuiau să fie 200. În 2014, ministerul s-a angajat faţă de Uniunea Europeană ca până în 2020 să aibă 20% paturi de paliaţie la nivel naţional, ori noi acum nu avem nici 2% la nivel de ţară. Cu toate acestea, când cineva face paturi de paliaţie, tu ca minister nu le aprobi”, ne-a declarat Alina Ion.

Alina Ion a mai depus o dată dosarul pentru acreditare, care cuprinde toate acte doveditoare și face o plângere administrativă împotriva celor două funcționare care refuză să avizeze unitatea spitalicească.

Ion a declarat pentru Europa Liberă că răspunsul ministerului la memoriile sale a fost ”generic şi evaziv”, susţinând că nu a fost luată nicio decizie întrucât speţa prezintă anumite „particularităţi”, fără a menţiona în concret care ar fi acestea. ”În aceste condiții, am dat în judecată ministerul pentru refuzul său de a emite acest aviz”, spune ea.

Abia după chemarea în judecată, în aprilie 2019, ministerul Sănătății emite un ”aviz prealabil” pentru funcționarea spitalului. În mod firesc, litigiul de la Curtea de Apel București se ”stinge”, moment în care ministerul cere, din nou, printr-o altă adresă, un nou certificat de urbanism pentru clădirea spitalului.

Contracte pierdute

”Este un abuz fără margini din partea celor doi funcționari. Solicitarea lor nu are temei legal. Am răspunsul de la Primăria Pantelimon în care se arată că nu este nevoie de un nou certificat de urbanism pentru clădire. Mai mult, solicitarea lor excede competențele legale ale ministerului, în solicitarea adresată de către cei doi funcţionari nefiind indicat vreun text de lege”, ne-a declarat Alina Ion.

Ea mai consideră că noua solicitare a fost una abuzivă şi nejustificată, exclusiv un pretext prin care Direcţia Management şi Structuri Sanitare – prin cei doi funcţionari publici – a tergiversat avizarea spitalului, astfel încât să fie în imposibilitatea de a încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate contractul de furnizare a unor servicii medicale pentru anul 2019.

Am întrebat ministerul care au fost măsurile administrative luate împotriva funcționarelor Doina Tănasă, director în cadrul Ministerului Sănătăţii – Direcţia Management şi Structuri Sanitare și Luminița Vopsăroiu – consilier în cadrul Direcţiei Management şi Structuri Sanitare, însă ministerul nu ne-a răspuns până la data publicării articolului.

Într-un final, pe 16 iulie 2019, după ce a primit avizul direcţiei de specialitate, ministrul Sorina Pintea a semnat ordinul prin care a clasificat centrul medical de geriatrie din Pantelimon.

În condiţiile în care pacienţii care sunt în fază terminală nu sunt primiţi în spitale, statul, prin casele de asigurări de sănătate, plăteşte două săptămâni dintr-o lună pentru îngrijirea lor în centrele private. Diferenţa o suportă pacienţii sau rudele acestora.

Școala privată, sabotată

Cazul spitalului privat a cărui funcționare atârnă de un ordin de ministru nu este singular. Pe 30 august, Oana Moraru, profesor de română și consultant educațional, a scris pe pagina personală de facebook că este victima unui abuz al funcționarilor din Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) după ce instituția nu a emis un aviz pentru înființarea unei școli private care urma să fie condusă de Moraru.

”Am depus, conform procedurii ARACIP (agenția din subordonarea Ministerului Educației), documentația necesară autorizării școlilor private. Printre documente, se află, obligatoriu, punctul de vedere ISU referitor la siguranța clădirii la incendiu.(…) Ce au făcut ei? Au chestionat de 4 ori documentul ISU depus de noi și de 4 ori au primit confirmarea că este bun. (prin două adrese venite la ei și prin alte două, la mine). Ultima adresă de la IGSU, re-re-re și ultra-reconsolidată, este de astăzi, către mine. Frecușul adreselor a durat, în ping-pong de la instituție la alta, opt săptămâni și mai bine, timp în care le-am cerut respectuos să vină în teren să își facă evaluarea finală la fața locului, conform contractului și taxei mele către ei de aproximativ 8 000 lei. Nu au venit. Astăzi ei invocă expirarea timpului pentru evaluare și spun că nu am cum deschide școala – după ce toți copiii și profesorii sunt pe poziție. De ce nu vin? Fiindcă a expirat timpul acela de care au tot tras ei prin adrese, ca să amâne autorizarea”, arată Moraru pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri