Caută
Close this search box.

Cum i-a prins DNA pe Blejnar şi Comăniţă cu o şpagă de peste două milioane de euro

Blejnar

Ultimul rechizitoriu (din august) în cazul fostului şef PDL al Fiscului, Sorin Blejnar, şi al fostului şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, arată o realitate de thriller poliţist, dar şi o preocupare a anchetatorilor de a ridica standardele de probatoriu.

Procurorii au bătut palma cu o ”cârtiță” din gruparea lui Nemeș și au folosit probe ADN, deși e vorba de un dosar de corupție, nu de omor.

Un insider cu identitate protejată le-a dat procurorilor agenda lui Radu Nemeș: mai multe pagini pe care acesta își notase șpăgile către Sorin Blejnar și Codruț Marta (fostul lui șef de cabinet, dispărut din 2012). Marta verifica calculele, apoi înscrisurile erau distruse. Cu toate acestea, insider-ul le-a furnizat procurorilor o probă-cheie: o fotocopie A4 a unor post-it-uri cu antetul hotelului Sacher Wien pe care Nemeș își notase cifre, nume și date. Și, la fel de important, insider-ul le-a decriptat procurorilor agenda lui Nemeș.

Anchetatorii au luat ADN-ul lui Nemeș și Marta, amprente și probe de scris. Așa au dovedit că pe documente sunt urme papilare și scrisul celor doi.

O observație interesantă este și faptul că, în 2017, în acest dosar, procurorii au făcut filaje, interceptări și ”pătrundere într-un imobil pentru a activa și dezactiva mijloacele tehnice”, singuri, fără SRI (decizia CCR din februarie 2016 a interzis serviciului să ajute DNA să facă probe). Aceasta indică faptul că procurorii DNA se pot descurca și fără ofițerii de informații.

Altă observație interesantă este faptul că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și fostul ministru al Finanțelor din guvernul lui, Bogdan Drăgoi, au fost audiați ca martori. Blejnar a demisionat din funcție în aprilie 2012, la presiunile fostului premier și, în mai, guvernul MRU nu a mai avut majoritate parlamentară și a căzut la moțiunea de cenzură.

În dosar se fac mențiuni și cu privire la un împrumut acordat de Codruț Marta lui Dragoș Dobrescu, unul dintre membrii grupului de la Monaco, și la partidele de vânătoare la care participau Dragoș Dobrescu, Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, Sorin Blejnar și Sorin Florea. Se precizează și că Marta avea o locuință la Monaco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri