Un cutremur puternic s-a simțit sâmbăta aceasta în toată peninsula balcanică. Este vorba despre un seism care a înregistrat 5,8 grade pe scara Richter, conform unei estimări inițiale realizate de Centrul seismic european. a fost într-adevăr o mișcare tectonică de amploare, una din cele mai puternice din ultimii ani în această parte a Europei.

 Cutremurul a avut epicentrul foarte aproape de capitala Albaniei, Tirana și a fost simțit în mai multe țări din Balcani. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,6.

Potrivit aplicației celor de la EMSC, vorbim chiar de mai multe cutremure care au avut loc în ultima perioadă în zona Balcanilor de Vest, chiar în Marea Adriatică, la 6 km de orașul Durres din Albania. Orașul are o populație de peste 123.000 de locuitori și este unul dintre cele mai mari din țara balcanică. De altfel, seismele s-au resimțit și în capitala Tirana, care a fost la 34 de km de epicentrul seismului. Cutremurul a avut o adâncime de 10 km, deci emoțiile au fost mari pentru balcanici. Primul seism a fost de 5,6 grade, iar replica a venit la scurt timp după aceea, de 5,2 grade pe scara Richter.

Potrivit comentatorilor de pe aplicație, seismul s-a simțit și în Macedonia de Nord, Muntenegru sau Grecia, dar s-a simțit foarte puțin și în estul peninsulei italice.

Presa locală anunță că replica seismului, care a venit la numai 11 minute după primul cutremur, a fost cea care a sădit mai mult panică printre locuitorii din Tirana. Astfel, cetățenii albanezi au fost sfătuiți să evacueze locuințele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =