Caută
Close this search box.

Dana Gârbovan era încă judecător când a fost propusă de Viorica Dăncilă ministru al Justiţiei

Dana Gârbovan

Cererea de eliberare din funcția de magistrat nu a fost trimisă de CSM către președintele Iohannis. Dana Gârbovan era judecător când a fost propusă de Viorica Dăncilă pentru a conduce ministerul Justiției, iar CSM urmează să verifice dacă a existat o stare de incompatibilitate.

Acestea sunt câteva dintre răspunsurile oferite de CSM la întrebările adresate, săptămâna trecută, de Newsweek România, despre cazul Danei Gârbovan.

Reamintim că acest caz, al propunerii în funcția de ministru al Justiției al Danei Gârbovan, a stârnit interes public după ce, lunea trecută, în 26 august, Lia Savonea, președintele CSM, a decis convocarea de urgență a unei ședințe a Secției de judecători, pentru a se lua act de cererea de demisie din funcția de judecător a lui Gârbovan.

Judecătoarea luase această decizie pentru a putea fi propusă de premierul Viorica Dăncilă să preia conducerea ministerului Justiției, având în vedere că aceeastă funcție nu poate fi deținută de un magistrat.

Miercuri, 28 august, președintele Klaus Iohannis a respins, în bloc, toate cele patru propuneri ale Vioricăi Dăncilă privind numirea unor noi miniștri, inclusiv pe cea referitoare la Dana Gârbovan.

Imediat după anunțul președintelui Klaus Iohannis, Dana Gârbovan a anunțat că își retrage demisia, deși cererea ei trecuse deja de CSM, care anunțase că o înaintează șefului statului. Marți, 3 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru judecători, a decis să-și anuleze hotărârea din urmă cu o săptămână, astfel că a luat act de cererea Danei Gârbovan de renunțare la cererea de eliberarea din funcția de judecător, prin demieie.

În aceste condiții, însă, rămân câteva necunoscute, în Cazul Gârbovan – ministerul Justiției. Dacă judecătoarea mai era încă magistrat în momentul în care a acceptat propunerea premierului Viorica Dăncilă, președintele PSD, de a fi propusă pentru funcția de ministru al Justiției, nu este un caz de incompatibilitatea?

Care este procedura legală în baza căreia o demisie depusă de un magistrat poate fi retrasă, după o săptămână, fără a exista niciun efect? CSM a răspuns la întrebările Newsweek România adresate instituției săptămâna trecută, care clarifică doar parțial cazul privind demisia controversată a judecătoarei Dana Gârbovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri