Distribuitorul și furnizorul de electricitate Electrica, la care statul este cel mai mare acționar, cere în AGA acordul pentru a începe un proces împotriva unor foști directori și administratori, de la care vrea să recupereze un prejudiciu calculat la 235 de milioane de lei, adică aproximativ 50 de milioane de euro. Aceastei sume i se adaugă 7 de milioane de lei dobânzi și penalități, ea fiind constituită ca prejudiciu, a fost stabilită în urma controalelor Curții de Conturi, potrivit unei informări a companiei.

Acțiunea în instanță va fi demarată până cel mai târziu la data de 28 noiembrie. Este vizată recuperarea unor prejudicii stabilite de Curtea de Conturi în urma unui control finalizat în 2016 referitor la cum a fost administrată societatea în perioada 1 ianuarie 2013-30 iunie 2014.

Ce prejudicii se impută224,6 milioane de lei pentru execuția de lucrări aferente obiectivului “Sistem AMR necesar activității de măsurare și dispecer de consum la nivel SC Electrica SA”, pentru care bunurile achiziționate, deși au fost evidețiate în contabilitate, nu se regăsesc fizic în patrimoniu și nici nu au fost utilizate pentru activitățile desffășurate conform obiectului de activitate, fiind necesare desfășurării altor persoane juridice (filialele societății)

2,37 milioane de lei – majorarea nejustificată a cheltuielillor cu servicii de asistență tehnică, destinate desfășurării activității altor personae jurifice (filiale de distribuție).

74.667 de lei – majorarea nejustificată a cheltuielillor de exploatare reprezentând servicii de mentenanță a echipamentelor aflate în infrastructura de comunicații a filialelor, persoane juridice distincte.

273.500 lei – majorarea nejustificată a cheltuielillor de exploatare cu servicii pentru care nu s-a făcut dovada prestării lor pentru necesitățile exclusive ale societății, respectiv cu contravaloarea a patru studii tehnice achiziționate pentru activități care nu se regăsesc în obiectul de activitate a entității verificate, fiind aferente unor activități aparținând altor persoane juridice (filialele de distribuție), fără a fi refacturate acestora și recuperată contravaloarea lor.

36.385 de lei, plăți din perioada iulie 2013-iunie 2014, cheltuieli fără bază legală, respectiv cheltuieli cu chiria unui imobil încadrat la locuințe de serviciu, de care a beneficiat directorul general, în condițiile în care acordarea locuinței nu s-a efectuat în condițiile legii.

Numele

Iată lista persoanelor “împotriva cărora se impune formularea unei acțiuni civile în instanță pentru atragerea răspunderii”: Administrator: Olteanu Cristian, Nicușor Mihai, Șaptefrați Mihai, Dumitrașcu Gabriel, Coșeriu Sorin, Untescu Marius Eugen, Folescu Ioan, Țurlea Marian, Toader Ion Bacu, Mârza Florin, Brădean Magdalena, Patriche Cezar Flavian, Ioan  Roșca, Dorin Cătălin Spătaru, Niculae Pleșa, Constantin Dinescu, Ionuț Sebastian Iavor, Marius Marin Petrescu.

Director: Folescu Ioan – director general, Dumitru Federeniuc – directorul Direcției tehnice, Maria Spandonide- director Direcția finanțe patrimoniu, Ioan Silivaș – director Direcția Furnizare Energie Electrică, Corneliu Stan – director general, Ioan Roșca – director general.

 Electrica este listată la bursă, cel mai mare acționar este statul român, prin Ministerul Energiei, cu circa 48% din acțiuni. La jumătatea acestui an, profitul net s-a înjumăățit, comparativ cu primele 6 luni din 2018, la 108,8 milioane lei. Veniturile companiei au crescut cu 17%, la circa 3,1 miliarde lei. Compania are circa 3,7 milioane de clienți, atât casnici cât și firme.

67 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =