Caută
Close this search box.

Iohannis le-a transmis foștilor deținuți politici că are ”o constatare mai puțin plăcută”

klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj la deschiderea lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanța.

Șeful statului le-a transmis foștilor deținuți politici că a observat ”în ultima vreme” o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește ”omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați”.

Iohannis se arată nemulțumit de faptul că autoritățile, respectiv Guvernul, ”dau dovadă de totală pasivitate”.

”Aș vrea să vă împărtășesc o constatare mai puțin plăcută. Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate.

Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice.” – a transmis Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele României a mai sublinuat faptul că ”România nu mai poate fi condusă după principiile regimului comunist, chiar dacă unii politicieni dovedesc că agățarea de putere, disprețul față de lege și demagogia sunt încă deprinderi la ordinea zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri