Caută
Close this search box.

Iranul ameninţă că un atac al SUA sau al Arabiei Saudite va declanşa un război total

război

Un eventual atac asupra Iranului comis de Statele Unite sau de Arabia Saudită va genera un război total, a avertizat joi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în contextul tensiunilor internaţionale.

După ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri în Arabia Saudită că atacurile care au vizat rafinării saudite, atribuite de Washington Teheranului, reprezintă un „act de război”, Mohammad Javad Zarif a atras atenţia că un eventual atac asupra Iranului va avea consecinţe grave.

Întrebat în cadrul unui interviu acordat CNN care ar fi consecinţele unui atac american ori saudit, Mohammad Zarif a răspuns: „Război total, cu numeroase victime”.

„Transmit foarte serios că nu vrem să ne implicăm într-o confruntare militară. Nu vom ezita să ne apărăm teritoriul”, a subliniat oficialul iranian, citat de agenţia Associated Press.

La rândul său, Mike Pompeo a transmis că „Statele Unite sunt alături de Arabia Saudită”, avertizând că „nu va fi tolerat comportamentul ameninţător al Arabiei Saudite”.

Mike Pence: Armata SUA este „pregătită” să apere interesele aliaţilor după atacurile din Arabia Saudită

Armata americană este „pregătită” să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump, a declarat marţi seară Mike Pence, vicepreşedintele SUA. „După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiţi. Suntem pregătiţi să apărăm interesele aliaţilor noştri, nu vă faceţi iluzii”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundaţia Heritage.

Vicepreşedintele SUA a declarat că, „aparent”, Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informaţii americane încearcă să afle detalii. „Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliaţii”, a adăugat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie.

„Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat Mike Pompeo s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situaţiei.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, s-a declarat luni seară „extrem de preocupat” de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, acuzând Iranul de amplificarea tensiunilor regionale şi avertizând că există riscul escaladării crizei. „Îndemnăm toate părţile să evite producerea unor noi atacuri de acest fel, deoarece pot avea consecinţe negative pentru întreaga regiune; de asemenea, suntem extrem de preocupaţi de riscul escaladării tensiunilor”, a declarat Jens Stoltenberg. NATO „condamnă vehement” atacurile de acest fel, deoarece pot avea efecte destabilizatoare asupra aprovizionării cu petrol, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. „Suntem preocupaţi de ceea ce vedem mai ales din partea Iranului. Iranul susţine diverse grupuri teroriste şi este responsabil de acţiunile în sensul destabilizării întregii regiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, conform agenţiei Reuters. „Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept „inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. „În contextul apelurilor pentru detensionarea situaţiei, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele energetice rămân aprovizionate bine şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune”, a declarat, sâmbătă seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Rusia a cerut, luni, comunităţii internaţionale să nu tragă concluzii „pripite” în cazul atacurilor cu drone care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în contextul în care Statele Unite au atribuit aceste acţiuni Iranului. „Le cerem tuturor ţărilor să se abţină de la orice acţiune ori concluzie pripită care pot agrava situaţia. Acest incident reprezintă o situaţie foarte neplăcută pentru pieţele mondiale ale petrolului. Sperăm că Arabia Saudită va putea remedia pagubele cât mai curând”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri