Bucureștiul, prin executivul condus de Viorica Dăncilă, a făcut în mod rușinos tot posibilul pentru a împiedica numirea unuia dintre cetățenii săi în funcția de procuror-șef european.

În ultima clipă, Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat împotriva Laurei Codruța Kovesi.

Nu are rost să mai analizăm înverșunarea actualei puteri politice din România împotriva fostei șefe DNA, știm cu toții până unde a ajuns caracatița corupției din administrația publică.

Mai degrabă merită să vedem contextul european actual, care a permis ca un român să dețină una dintre cele mai importante funcții din justiție.

Olanda este țara care, prin excelență, a exprimat necesitatea unei consolidări a supravegherii bugetare colective și a întăririi supravegherii statului de drept, un avertisment clar pentru statele care doresc să facă parte din club.

Noul Parchet al UE va cerceta furtul anual de sute de milioane de euro din fondurile UE și fraude fiscale transfrontaliere majore, ceea ce ar putea duce la confruntări cu guvernele și partidele de guvernare – precum cel din România – care au înregistrat rezultate slabe în combaterea corupției.

Laura Codruța Kovesi, fostul procuror șef anticorupție al României și ghimpele corupților, a fost obligată anul trecut să-și părăsească funcția, după ce Tudorel Toader, ministrul de atunci al Justiției, a făcut o paradă de zile mari împotriva statului de drept.

Oamenii politici au deschis șampania, după ce, în timpul mandatului său de cinci ani la cârma DNA, ratele de condamnare pentru corupția la nivel înalt au înregistrat un salt în spectrul politic, atrăgând laudele UE. Confruntându-se cu dosare confecționate la comandă politică în propria sa țară, Kovesi a pornit o cruciadă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și demonstra nevinovăția.

O ultimă remarcă referitoare la această numire magistrală, de referință pentru justiția românească, indiferent de minimalizarea ei, exersată de o parte dintre politicieni: Franța a votat pentru candidatul român, în defavoarea propriului candidat, Jean-François Bohnert, o figură remarcabilă, supercalificată, tocmai pentru accentua angajamentul UE față de statul de drept în toate țările membre.

70 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =