Vestea că undeva, la un capăt al țării, ar fi fost semnalat ultimul meseriaş adevărat, supraviețuitor pe aceste meleaguri a căzut ca un trăznet.

„Imposibil, a şoptit uluit directorul Institutului pentru Combaterea Dispariției Meseriaşilor. Trebuie să fie o greşeală. Din datele noastre, toți zidarii au plecat în Italia; instalatorii pricepuți s-au dus, hăt, tocmai în Canada; electricienii s-au stabilit în Noua Zeelandă; tâmplarii, cu mic, cu mare, au primit de lucru în Germania. Uite-aici statisticile! Apoi, parchetarii, zugravii, grădinarii, mecanicii auto, tinichigii și așa mai departe, toți au primit cetățenie prin celelalte state.

Unul din subalternii directorului, un cercetător de renume, cu multă experiență în căutarea meseriașilor (de ani de zile tânjea după un geamgiu priceput cu termopanele) a  scos calm propriile tabele.

„Anul trecut, în martie, mai erau totuși cinci, la nivel național. Doi zugravi, un instalator, un faianţar şi-un electrician. Unul dintre zugravi a plecat în Brazilia unde l-a înghiţit un şarpe anaconda, celălalt s-a prăpădit de inimă rea, că lucrau în echipă. Instalatorul a montat un boiler şi-a rămas blocat în cazan, nimeni nu ştie cum. Proprietarii zic că la banii plătiţi pentru lucrare nu-i deranjează să aibă înăuntru şi meseriaşul. Faianţarul face taximetrie, e singurul taxi din lumecu gresie pe jos. Iar electricianul, asta e, n-am fost suficient de atenți cu el. L-am scos la un mic și-o bere, la iarbă verde. I s-a părut că vede o luminiţă în adâncul pădurii, zicea că e un bec de-o sută de waţi şi dus a fost. În concluzie, nu mai există meseriaşi pe teritoriul ţării noastre.”

„Şi ăsta despre care vuiește presa, ce-i cu el? Cică pune tapet, schimbă obertainere, montează jaluzele, zugrăveşte, repară ţevile. Şi cere puţin. De unde-a răsărit ăsta?”

Cercetătorul a tuşit încurcat. Citește textul integral AICI

161 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 9 =