Caută
Close this search box.

Mike Pence: Armata SUA e pregătită să apere interesele aliaţilor, după atacurile din Arabia Saudită

mike pence

Armata americană este „pregătită” să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump, a declarat Mike Pence, vicepreşedintele SUA.

„După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiţi”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundaţia Heritage. „Suntem pregătiţi să apărăm interesele aliaţilor noştri, nu vă faceţi iluzii”, a adăugat Mike Pence, citat de publicaţia The Hill.

Vicepreşedintele SUA a declarat că, „aparent”, Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informaţii americane încearcă să afle detalii. „Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliaţii”, a adăugat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie.

„Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat Mike Pompeo s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situaţiei.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, s-a declarat luni seară „extrem de preocupat” de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, acuzând Iranul de amplificarea tensiunilor regionale şi avertizând că există riscul escaladării crizei. „Îndemnăm toate părţile să evite producerea unor noi atacuri de acest fel, deoarece pot avea consecinţe negative pentru întreaga regiune; de asemenea, suntem extrem de preocupaţi de riscul escaladării tensiunilor”, a declarat Jens Stoltenberg. NATO „condamnă vehement” atacurile de acest fel, deoarece pot avea efecte destabilizatoare asupra aprovizionării cu petrol, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. „Suntem preocupaţi de ceea ce vedem mai ales din partea Iranului. Iranul susţine diverse grupuri teroriste şi este responsabil de acţiunile în sensul destabilizării întregii regiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, conform agenţiei Reuters. „Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept inacceptabile acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită. Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri