Caută
Close this search box.

Naşul băiatului lui Dragnea a vândut Farmavet unui fond de investiţii chinezesc

farmavet

Omul de afaceri Sorin Paul Stănescu, patronul Farmavet, nașul de cununie al lui Ștefan Valentin Dragnea, a vândut două companii – cheie din domeniul zootehnic, din România, unui fond de investiții chinez.

Tranzacția a fost anunțată de Consiliul Concurenței, care a și autorizat-o. Suma tranzacției nu este cunoscută.

Ce a vândut Stănescu

Astfel, Stănescu a vândut către Gardenica Limited firmele Pasteur Filiala Filipești SRL, Farmavet SA, precum și unele active aferente activității de producție de furaje ale Agrozootehnica Pietroiu SA.

Gardenica Limited este deținută de către Fondul II China CEE, fond de investiții controlat de către Banca de Export-Import a Chinei. În România, grupul este prezent prin companiile Flash Lightings Services SA și Bristol Logistics SA.

Pasteur Filiala Filipești SRL desfășoară activități de producere de produse farmaceutice veterinare de bază, iar Farmavet este specializată în comercializarea produselor biologice, medicamentelor, dezinfectanți, raticide, reagenți chimici, echipament de protecție sanitar etc.

Agrozootehnica Pietroiu SA are ca principal obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de seminte oleagionase. Activitatea de Producție de Furaje ce urmează a fi transferată constă în proprietăți și alte active fixe, drepturi de proprietate intelectuală, și alte active deținute de către Agrozootehnica Pietroiu SA, utilizate în fabricarea și comercializarea de aditivi pentru furaje și furaje.

Sorin Paul Stănescu este unul dintre oamenii de afaceri importanți din sudul României. Născut în Craiova, ­Sorin Paul Stănescu a ajuns în ultimele două decenii un jupân domeniului veterinar din țară, atunci când vine vorba despre dezinfectanți sau vitamine de îngrășare.

Cele mai importante firme pe care le controlează sunt A&S International 2000, Institutul Pasteur și Farmavet. Ca o mare parte dintre afaceriștii autohtoni, evoluția afacerilor sale a pornit după ce au preluat active ale statului.

Cine e Sorin Paul Stănescu

Într-o scrisoare deschisă trimisă presei, Sorin Paul Stănescu susținea că îl cunoaște pe Dragnea de aproape trei decenii. Informațiile G4Media.ro arată însă că cei doi s-au cunoscut acum 20 de ani, în mandatul de prefect de Teleorman dintre 1996 și 2000 al actualului lider PSD. Stănescu era șef la Institutul Pasteur și era interesat de vânătoare, pasiune comună cu Dragnea. Vânătoare și zootehnia au fost pasiunile comune ale celor doi.

Sorin Paul Stănescu este cel mai important afacerist din domeniul veterinar și unul dintre cei bogați din domeniul agricol. Cele trei societăți importante ale sale au cifre de afaceri de peste 300 de milioane de lei: A&S International 2000 SRL (47 de milioane de lei în 2017), Institutul Pasteur (cu filiala din Filipești de 91 milioane de lei în 2017) și Farmavet (164 milioane de lei).

Afacerile nașului au fost preluate de la stat.

Mai întâi, Farmavet. Anii de după revoluția din 1989 l-au găsit pe Sorin Paul Stănescu, medic veterinar în conducerea regiei de stat Institutul Pasteur, singurul producător de preparate imunologice veterinare din țară.

Pe lângă activitatea de la institut, Stănescu a intrat și în afaceri. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în 1994 se înființează compania A&S International 2000 SRL,societate reprezentată de viitorul cumătru al lui Liviu Dragnea.

Stănescu preia prin intermediul A&S International 2000 cele mai importante societăți de stat din domeniul veterinar.

Mai întâi, în anul 1998, preia actuala companie Farmavet. Așa cum scrie chiar în propria prezentare a societății, Farmavet „este, în momentul de față, singurul agent economic la nivel național specializat în comercializarea de: produse biologice, medicamente, premixuri medicamentate, premixuri vitamino-minerale, aditivi furajeri, medii de cultură, dezinfectante, raticide, reactivi chimici, materiale igienico-sanitare, echipamente de protecție, instrumentar de uz veterinar, aparatură de laborator și altele, fabricate în țară sau provenite din import”.

Pe scurt, Farmavet SA reprezintă rețeaua de distribuție a produselor veterinare aduse din străinătate de Stănescu sau, mai ales, este distribuitorul produselor realizate în București sau Filipești, județul Prahova, de Institutul Pasteur.

Farmavet este o fostă societate de stat care a luat ființă în anul 1955 sub denumirea de Centrala Farmaceutică Zooveterinară, iar în anul 1994 și-a schimbat numele în Baza de Aprovizionare specializată pentru produse de uz zooveterinar (BASPZV). Este privatizată în 1998 și preluată de Sorin Paul Stănescu prin A&S International 2000 SRL.

Apoi, Institutul Pasteur. La doi ani după ce a preluat Farmavet, nașul lui Dragnea jr pune mâna și pe a doua perlă a sectorului veterinar, Institutul Pasteur. În 2000, Ioan Avram Mureşan, ministru al Agriculturii aflat pe final de mandat, a aprobat privatizarea Institutului Pasteur prin negociere directă. Nu s-au solicitat oferte.

Investitorul era tot A&S Internaţional 2000 SRL, firmă care se angaja ca în schimbul institutului să achite suma de 1,5 milioane lei.

În cadrul procesului de privatizare a fost inclus și un teren de 19 hectare. Deși Institutul nu avea drept de proprietate, așa cum a susținut Ministerul Apărării într-o plângere penală, fostul primar din Sectorul 6 a împroprietărit firma, iar terenul a fost vândut imediat cu aproape 5 milioane de euro. De 15 ori mai mult decât suma încasată de stat de la A&S International 2000.

În acest dosar, DNA nu a considerat că fostul primar Poteraș a greșit și a soluționat cauza cu neînceperea urmării penale la plângerea Ministerului Apărării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri