Caută
Close this search box.

Nivelul oceanelor creşte indiferent de măsurile împotriva încălzirii globale (studiu)

Nivelul oceanelor

O echipă internaţională de cercetători, printre care se află şi doi români, un profesor asociat al Universităţii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca şi o absolventă a acestei universităţi, estimează că nivelul apei mărilor şi oceanelor ar putea să crească în continuare şi în condiţiile stabilizării nivelului de dioxid de carbon şi aplicării unor măsuri de combatere a încălzirii globale.

„Studiul iniţiat de Oana Dumitru (prim autor), doctorand la Universitatea South Florida (absolvent şi fost colaborator al UBB), şi de Bogdan P. Onac (autor corespondent), profesor la Universitatea South Florida (şi profesor asociat al UBB), a fost realizat în colaborare cu cercetători de la University of New Mexico, Universitat de leş Illes Baleares şi Columbia University şi publicat în ultimul număr al revistei Nature, una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din lume.

Cercetătorii au descoperit că, în urmă cu 3 milioane de ani, nivelul apei mărilor era cu aproximativ 16 metri peste cel înregistrat în prezent, fapt care poate sta la baza predicţiilor legate de evoluţia posibilă pentru perioada viitoare”, se arăta într-un comunicat transmis de UBB.

Potrivit autorilor studiului, reconstituirea nivelului mării din anumite perioade din trecut în care temperaturile globale au fost mai ridicate decât în prezent poate ajuta specialiştii să estimeze cât de repede şi cât de mult va creşte nivelul mării în viitor.

„Noi putem şi trebuie să folosim experienţa perioadelor calde din trecut pentru a ne pregăti pentru ceea ce va urma şi pentru a face predicţii care să ne ajute să răspundem încălzirii globale din prezent; în condiţiile în care peste o treime din populaţia globului trăieşte la mai puţin de 50 de kilometri de o mare sau de un ocean, chiar şi creşteri de o jumătate de metru sau un metru devin problematice. (…)

Noi am realizat aceste reconstituiri utilizând un tip de speleoteme (stalagmite, stalactite etc.) cu morfologie distinctă care se formează doar în peşteri litorale. Am colectat astfel de speleoteme din peştera Artŕ situată în nord-estul insulei Mallorca (Spania).

Fiind localizată la mai puţin de 100 m de ţărmul Mediteranei, această peşteră a fost inundată în trecut de fiecare dată când a crescut nivelul mării. Fiecare stagnare a apei mării la un anumit nivel pentru cel puţin câteva sute de ani a lăsat „urme” în peşteră, respectiv repere morfologice”, declară prof. Bogdan P. Onac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri