Caută
Close this search box.

Proiectul prin care condamnaţii penal nu pot fi aleşi în funcţii publice a fost adoptat tacit la Senat

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege al PMP care prevede că cei care au condamnări penale nu pot fi aleşi în funcţia de europarlamentar, parlamentar, membru al Executivului, preşedinte al României, consilier judeţean sau consilier local.

”Nu pot fi aleşi în demnitatea de membru din România în Parlamentul European: a) cetăţenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, prevede proiectul de lege adoptat tacit de Senat.

„Nu pot fi aleşi în demnitatea de Preşedinte al României: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) cetăţenii care au fost aleşi anterior, de două ori, ca Preşedinte al României; c) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; d) persoanele care au suferit condamnări penale.”

Iniţiativa legislativă prevede modificarea unui articol din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente:

„Nu pot fi aleşi în demnitatea de senator sau deputat, după caz: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”.

„Nu pot fi aleşi în demnitatea de primar, consilier local sau consilier judeţean: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 alin. (l ) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, potrivit proiectului de lege adoptat tacit de Senat.

Senatul a fost prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri