O nouă etapă a conflictului din Hong Kong s-a consumat când zeci de mii de oameni s-au adunat în faţa Consulatului American la Hong Kong, mulţi dintre ei fluturând steaguri americane, potrivit CNN.

Protestatarii din Hong Kong au solicitat intervenţia directă a lui Donald Trump, pentru a-i ajuta să încheie confruntarea lor de peste trei luni cu guvernul. „Preşedinte Trump, vă rog eliberaţi Hong Kong-ul”, scria pe unul dintre bannerele afişate în faţa consulatului, potrivit CNN.

Demonstranţii consideră că lupta lor pentru libertate şi democraţie se aliniază valorilor americane, iar SUA ar trebui să le dea vină în ajutor.

Până în acest moment, Trump nu a luat o poziţie în dispută. „Hong Kong este într-o situaţie foarte grea, foarte grea”, a declarat preşedintele jurnaliştilor în august. „Vom vedea ce se întâmplă, dar sunt sigur că se va rezolva. Sper că va rezolva pentru toată lumea – inclusiv pentru China”

Cu toate acestea, guvernul chinez a acuzat administraţia Trump că a sprijinit manifestanţii. „Nu este niciun secret în Hong Kong faptul că forţele care protestează faţă de proiectul de extrădare către China au fost sponsorizate de SUA”, se menţiona în Global Times, un tabloid chinez de stat, într-un editorial din iulie.

Protestele au început după ce guvernul Hong Kong a propus un proiect de lege care să permită extrădarea unor refugiaţi către China. Locuitorii din Hong Kong se tem însă că legea ar putea conduce la reţinerea criticilor guvernului chinez.

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a respins în această săptămână proiectul de lege, dar protestatarii rămân impasibili la cedarea ei. Aceştia au cerut alte concesii, inclusiv demisia ei, o anchetă independentă asupra brutalităţii poliţiei şi renunţarea la acuzaţii împotriva manifestanţilor.

57 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 4 =