Caută
Close this search box.

Proteste în Egipt, cu peste 500 de arestări: Trump, de partea lui El-Sisi

Peste 500 de persoane au fost arestate începând de vineri, de la debutul manifestaţiilor împotriva puterii în Egipt, a transmis luni o organizaţie neguvernamentală egipteană, citată de AFP.

„Conform celui mai nou bilanţ al nostru, 516 persoane au fost arestate începând de vineri, la Cairo şi în alte oraşe din ţară”, a indicat Centrul egiptean pentru drepturi economice şi sociale (ECESR) într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Sute de manifestanţi au încălcat vineri seară la Cairo şi în alte oraşe interdicţia de a protesta împotriva puterii şi au cerut plecarea preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi, care se află în prezent la New York pentru lucrările Adunării Generale a ONU.

Sâmbătă, manifestanţii au ieşit în stradă la Suez, în estul Egiptului, pentru a doua zi consecutiv.

Toate adunările au fost dispersate rapid de forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi au făcut arestări.

Potrivit unei surse din cadrul forţelor de securitate, 74 de persoane au fost arestate, transmite Agerpres.

Poliţia egipteană a arestat-o duminică pe avocata şi militanta pentru drepturile omului Mahienour El-Masry şi, potrivit unei surse judiciare, parchetul a decis luni să extindă cu 15 zile detenţia sa preventivă.

Mai multe apeluri la manifestaţii au fost lansate în ultimele zile pe reţelele de socializare, venite în special de la un om de afaceri din exil, Mohamed Aly, care a făcut apel sâmbătă la ‘un marş de un milion’ de persoane pentru 27 septembrie.

Egiptul trăieşte sub stare de urgenţă după o serie de atentate din 2016-2017. De altfel, manifestaţiile au fost restrânse sever după ce preşedintele El-Sisi l-a înlăturat de la putere pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi în 2013.

De atunci, autorităţile i-au reprimat fără menajamente pe disidenţi, trimiţând la închisoare mii de islamişti, dar şi militanţi laici şi bloggeri populari.

Într-o întâlnire avută luni la New York în marja Adunării Generale a ONU, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat sprijinul pentru omologul său egiptean, spunând că cele două ţări au o prietenie veche foarte bună.

„Toată lumea se confruntă cu demonstraţii. Nu, nu sunt îngrijorat (în legătură cu demonstraţiile din Egipt – n.r.). Egiptul are un mare lider”, a spus Trump, potrivit Reuters.

Întrebat despre demonstraţii, El-Sisi le-a pus pe seama ‘islamului politic’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri