Caută
Close this search box.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, îndeamnă electoratul la exigență înainte de prezidențiale

remus pricopie

Au mai rămas câteva zile până la încheierea campaniei de semnături pentru alegerile prezidențiale. Candidații se află pe ultima sută de metri, fiecare încercând să își securizeze șansele pentru a intra oficial în cursa electorală. Dincolo de actualul președinte, cotat cu prima șansă, avem și multe „fețe noi”, oameni care promit multe în eventualitatea în care vor ajunge la Cotroceni.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA și fost ministru al Educației, este de părere că “nou” în politică nu înseamnă neapărat și bun. În opinia acestuia, electoratul ar trebui să fie mai exigent și să nu mai valideze nume noi în politică plecând de la capacitatea acestora de a face circ mediatic, deoarece acesta nu este echivalent cu succesul politic.

După cum vedem, a început sezonul confruntărilor electorale în perspectiva prezidențialelor din noiembrie. Cu acest prilej, partidele politice, mai vechi sau mai noi, dar și persoane care nu au în spate o formațiune politică, se întrec în a anunța candidați pentru competiția de la sfârșitul acestui an.

La prezidențiale, ca la orice campanie electorală, te aștepți să asiști la o dezbatere despre idei și oameni. Auzim mereu despre criza de oameni din politica, despre nevoia de oameni noi. În opinia mea, noul în politică nu este a priori bun, după cum vechiul nu e neapărat rău. În plus, politicienii noi nu apar din neant. Ideea de revoluție politică, de aruncare bruscă la coșul de gunoi al istoriei a politicienilor cu experiență și înlocuirea lor cu fete noi, numai pe baza acestui criteriu, este mai repede infantilism politic decât argument politic.

O analiză a rezultatelor ultimelor alegeri ne poate conduce la concluzia că, atunci când un partid pierde 1,16 milioane de voturi, așa cum a fost cazul PSD-ului în 2019, în raport cu alegerile din 2016, poate că au fost de vina nu indicatorii macroeconomici, ci calitatea oamenilor, noi sau vechi, care au fost prezentați publicului drept garanți ai îndeplinirii promisiunilor electorale.

Pe de altă parte, partidele care au fost recompensate de alegători, și mă refer aici în primul rând la Alianța 2020 USR-PLUS, ar trebui să se asigure că nu vând iluzii, în sensul de a nu fi în situația de a improviza, din punct de vedere al resursei umane, în momentul în care ar ajunge la guvernare. Din punctul meu de vedere, electoratul ar trebui să fie mai exigent și să nu mai valideze nume noi în politică plecând de la capacitatea acestora de a face zgomot public. Circul mediatic nu trebuie echivalat cu succesul politic”, a conchis Pricopie pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri