Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a premiat, în cadrul conferinței „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“, organizată în această săptămână, cele mai bune practici și proiecte în domeniul bunei guvernări adoptate sau implementate la nivelul autorităților administrației publice locale și înscrise în cadrul primei ediții a competiției cu același nume. Comisia de evaluare, alcătuită din reprezentanți ai MDRAP, ai Secretariatului General al Guvernului, ai Ministerului Justiției și ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici a selectat 10 din cele 29 de proiecte și bune practici depuse de către 24 de unități administrativ-teritoriale din toată țara.

Pe primele locuri s-au situat:

  • Primăria Municipiului Alba Iulia („Alba Iulia Smart City“) – locul I;
  • Primăria Municipiului Arad („MyArad – Harta interactivă a municipiului pentru sesizări“), Primăria Municipiului Iași („Iași vibrează civic!“) – locul al II-lea;
  • Primăria Municipiului Suceava („Transparență și comunicare – platformă online pentru desfășurarea procesului de bugetare participativă în municipiul Suceava“) – locul al III-lea;
  • Primăria Comunei Ciugud („Dezvoltarea serviciilor publice prin implementarea unui sistem interactiv, grafic de management“), Primăria Municipiului Giurgiu („Complex de activităţi pe tema anticorupţiei pentru comunicare şi informare prin utilizarea tehnologiilor electronice“), Primăria Municipiului Roman („Romaşcanii decid – Evaluarea satisfacţiei cetăţenilor şi implicarea acestora în procesul decizional“) – locul al IV-lea;
  • Consiliul Județean Giurgiu („Dezvoltarea sistemului de management anticorupție la nivelul județului Giurgiu“), Consiliul Județean Vrancea („Dezvoltarea unui sistem inovator și flexibil de prevenire a corupției, creștere a transparenței, eticii și integrității la nivelul administrației publice locale din Vrancea“) și Primăria Municipiului Brăila („Transparența procedurii de licitație a terenurilor din domeniul public și privat al municipiului Brăila“) – locul al V-lea.

De asemenea, a fost acordat un premiu al publicului, votat de reprezentanții administrației publice locale și centrale și ai societății civile prezenți la eveniment, care a revenit Primăriei Municipiului Cluj – Napoca („Servicii sociale de înaltă calitate și respect pentru cetățenii municipiului“).

Câștigătorii vor avea ocazia de a se instrui în cadrul prestigiosului eveniment „Smart City Expo World Congress“, care va avea loc în perioada 19-21 noiembrie 2019, la Barcelona.

Premiile și diplomele de membru în „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“ au fost înmânate participanților de către secretarul de stat Virgil – Alin Chirilă, care a ținut să sublinieze că această inițiativă reprezintă o pârghie importantă în evoluția demersului MDRAP de a identifica și promova inovația și calitatea la nivelul administrației publice locale, în ceea ce privește guvernarea deschisă, transparența și comunicarea.

Doresc să evidențiez rolul fundamental pe care îl au transparența și integritatea în exercitarea funcției publice. Aceste elemente sunt pilonii centrali ai bunei guvernări, pentru și în folosul cetățenilor. Rolul nostru este acela de a implementa un alt mod de a guverna: transparent, cu onestitate, cu modestie și cu respect față de oameni. În acest context, m-am bucurat să constat că la nivelul administrației publice locale au fost demarate atâtea iniţiative de succes, care au reuşit să influenţeze într-un mod pozitiv viaţa cetăţenilor, prin oferirea unor servicii eficiente şi moderne“, a declarat Virgil – Alin Chirilă.

***

Competiția „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“ face parte din activitățile desfășurate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Integritate, Bună Guvernare și Politici Publice, în cadrul proiectului „Consolidarea sistemelor de integritate – cea mai bună strategie de prevenire a corupției în administrația publică“, cod SIPOCA 61, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 2: „Administrație și sistem judiciar accesibile și transparente“, obiectiv specific 2.2: „Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice“.

„Dorim ca prin intermediul «Rețelei campionilor în domeniul integrității» să popularizăm bunele practici identificate, astfel încât acestea să fie cunoscute de către toți colegii din administrația publică locală, dar mai ales de către cetățeni. România are nevoie de elite, are nevoie de oameni conștiincioși și serioși, are nevoie de oameni care să îşi facă datoria, să ducă la bun sfârșit proiectele pe care le încep, să lase ceva durabil în urma lor, pentru că suntem ceea ce facem şi lăsăm durabil în urma noastră“, a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu în deschiderea lucrărilor.

Inițiativa este susținută de Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justiției, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Institutul Național de Administrație și Agenția Națională de Integritate, instituții cu care în ultimii șase ani MDRAP, prin Direcția integritate, Bună guvernare și Politici publice a colaborat în domeniul integrității și al bunei guvernări.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 7 =