Ministerul de Externe a anunţat că România susţine candidatura ambasadorului Cornel Feruţă pentru funcţia de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în contextul alegerilor care vor avea loc în acest an la nivelul Consiliului Guvernatorilor AIEA.

„Ambasadorul Cornel Feruţă candidează pentru funcţia de Director General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în perspectiva alegerilor care vor avea loc în cursul acestui an la nivelul Consiliului Guvernatorilor AIEA. România susţine candidatura Ambasadorului Feruţă. În conformitate cu decizia Consiliului Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) din 1 august 2019, candidaturile pentru poziţia de Director General au putut fi depuse până pe data de 5 septembrie 2019”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Ambasadorul Cornel Feruţă s-a născut în Balş, judeţul Olt, la 21 august 1975. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative şi deţine titlul de Master în Relaţii Internaţionale în cadrul Universităţii Bucureşti.

A devenit membru al Corpului Diplomatic al României în 1998 şi are gradul diplomatic de ambasador. În perioada 2007-2012 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena iar din septembrie 2013 a deţinut funcţia de Assistant Director General, coordonator-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

În prezent, Cornel Feruţă este director general interimar al AIEA, după decesul lui Yukiya Amano, potrivit Reuters. Yukiya Amano intenţiona să se retragă de la conducerea AIEA în martie 2020. În acest context, surse diplomatice afirmau recent că ambasadorul Argentinei la AIEA, Rafael Grossi, şi actualul coordonator-şef, românul Cornel Feruţă, ar putea fi numiţi la conducerea instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =