Caută
Close this search box.

Viorica Dăncilă și supraviețuirea în politică

Viorica Dăncilă luptă pe viață și pe moarte pentru supraviețuirea ei politică.

Deși ne aflăm în plină campanie electorală pentru Cotroceni, întreaga atenție este concentrată pe eliminarea ALDE, a liderului Călin Popescu Tăriceanu. Toate resursele Partidului Social Democrat sunt folosite pentru a păstra majoritatea parlamentară. Cel mai vulnerabil partid pare a fi deja în mâinile echipei Dăncilă.

Tare mi-e teamă că și moțiunea de cenzură anunțată, dar și tergiversată de liberali, nu are nicio șansă de izbândă. Cel puțin așa se văd lucrurile azi.

De fapt, nu cred deloc în inteligența sclipitoare a actualului premier, aclamată de simpatizanții săi, dar sunt convinsă de puterea mașinăriei de partid a PSD. Nimic nu renaște din propria cenușă, mai ales în politica românească.

Să punem lucrurile cap la cap și să vedem cum arată istoria recentă.

În ultimii doi ani și jumătate, românii au protestat împotriva guvernului social-democrat. De la alegerile din 2016, România a trecut prin patru guverne.

Liviu Dragnea a condus din culise PSD, intrând în conflict deschis cu numeroși baroni locali. Pe Viorica Dăncilă tot Liviu Dragnea a instalat-o în fruntea Guvernului, deși ea a început efectiv să conducă Executivul abia după plecarea lui Dragnea la închisoare, în mai 2019.

Schimbarea politicii de guvernare, anunțată de Dăncilă, a fost salutată de oficialii UE. Toate bune și frumoase până în iulie, când își anunță candidatura la prezidențiale și pierde susținerea parlamentară.

Așa cum am spus, Viorica Dăncilă luptă acum pentru supraviețuirea politică. Dacă nu primește un vot politic de încredere, dacă trece moțiunea de cenzură, am putea asista la primele alegeri anticipate din istoria postcomunistă a României.

În ciuda haosului politic, România a avut un succes economic real în ultimele trei decenii, depășind neașteptat de bine criza financiară din 2008. Totuși, reducerile semnificative de taxe și creșterea salariilor din sectorul public acordate cu generozitate de Dragnea s-ar putea să genereze un dezastru politic pentru PSD.

Iar nota de plată va fi achitată integral de Viorica Dăncilă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri