Caută
Close this search box.

A început pelerinajul la moaştele Marelui Mucenic Dimitrie şi ale Sf. Dimitrie cel Nou

A început pelerinajul organizat de Patriarhia Română dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, dar sărbătoarea este legată și de pomenirea Marelui Mucenic Dimitrie.

Iar moaștele altor doi sfinți, Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail și Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş, au fost aduse spre închinare credincioșilor până marți.

Procesiunea Calea Sfinților a deschis oficial zilele de pelerinaj din Dealul Patriarhiei. Aproximativ o mie de preoţi şi câteva mii de credincioşi au purtat prin centrul Capitalei moaștele sfinților la care se vor putea închina pelerinii.

Sfintele moaște vor rămâne în baldachinul din Dealul Patriarhiei până marți. Credincioșii au venit deja să se roage.

Sâmbătă, pe Dealul Patriarhiei va fi slujba închinată Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar duminică, Sfânta Liturghie este dedicată Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.

Patriarhul Daniel s-a adresat celor prezenți la Procesiunea Calea Sfinților printr-un mesaj intitulat „Bucuria comuniunii sfinților se dăruiește pelerinilor rugători”.

Preafericirea Sa a subliniat că prezența la București a moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe din Republica Moldova, alături de Sfântul Dimitrie cel Nou „este o mare binecuvântare”.

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a evidențiat ocrotirea de care s-a bucurat țara noastră prin rugăciunile Sfintei Filofteia care, de 800 de ani, se află la Curtea de Argeș, potrivit basilica.ro.

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a amintit că Sfântul Dionisie a primit la naștere același nume cu Ocrotitorul Bucureștilor, Dimitrie, și că, în mod providențial, hotărârea canonizării sale a fost luată în apropierea sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou din 2018, iar la un an de zile va avea loc proclamarea sfințeniei lui.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, reprezentanții Patriarhiei vor oferi alimente și băuturi calde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri