Caută
Close this search box.

Ana Blandiana şi Eugen Uricaru, printre laureaţii premiilor Contemporanul 2019

Ana Blandiana a primit Premiul naţional pentru excelenţă în poezie la Gala Premiilor Contemporanul 2019, eveniment desfăşurat marţi seara, la Palatul Suţu din Capitală.

Premiul i-a fost oferit de romancierul Nicolae Breban, directorul revistei Contemporanul.

„M-am gândit în mai multe rânduri ce ciudat că între noţiunea de poezie şi cea de premiu nu există nici o legătură, chiar par opuse. Totuşi, cred că în general, în lume, cele mai multe premii sunt cele de poezie şi poeţii sunt încununaţi cu lauri.

Întotdeauna am ajuns la concluzia că este un fel de a se recunoaşte că poeţii şi mai ales poezia nu îşi află locul pe care-l merită în societăţile lumii. (…) Trebuie să mărturisesc că niciodată nu m-am gândit că s-ar putea să iau un premiu al revistei Contemporanul şi surpriza clipei de acum dă premiului o valoare în plus, o valoare specială, o valoare inclusiv nostalgică”, a declarat Ana Blandiana, citată de Agerpres.

Premiul naţional pentru excelenţă în roman i-a revenit scriitorului Eugen Uricaru.

„Mulţumesc tuturor celor care au primit aceste premii astăzi pentru că mă lasă lângă ei. Sunt nume extraordinare, oameni care s-au dedicat nu doar literaturii, ci şi societăţii”, a spus Uricanu.

În cadrul galei au mai fost recompensaţi cu premii pentru excelenţă în teorie, istorie şi critică literară profesorul universitar Maria-Ana Tupan şi eseistul Virgil Nemoianu.

Premiul naţional „Convorbiri literare – revista anului 2019” i-a revenit poetului şi eseistului Cassian Maria Spiridon, iar Premiul pentru excelenţă în cultură a fost oferit directorului Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu.

FOTO: zilesinopti.ro

Câştigătoarea premiului pentru debut a fost desemnată Dana Oprica, pentru volumul „Fragmente de cer”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri