Caută
Close this search box.

Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională legea privind ALEGEREA PREȘEDINTELUI

mai

Avocatul Poporului, recent instalat în funcție, va ataca la Curtea Constituțională legea privind alegerea președintelui României, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Renate Weber, șefa instituției, a confirmat pentru G4Media.ro că intenționează să sesizeze CCR. ”Săptămâna viitoare voi definitiva această acțiune”, a spus Weber, fără a oferi însă alte detalii asupra acestui subiect extrem de fierbinte.

Potrivit surselor G4Media.ro, Avocatul Poporului se va baza pe două argumente: numărul mare de semnături necesar pentru o candidatură la președinția României și faptul că se poate semna pentru mai mulți candidați.

Potrivit legii în vigoare (370/2004), candidații trebuie să strângă 200.000 de semnături pentru a putea intra în cursa electorală. Or, Avocatul Poporului s-ar baza în acțiunea la CCR pe un raport al Comisiei de la Veneția care recomandă ca numărul de semnături să nu depășească 1%, or în cazul legii în vigoare acest prag este ușor depășit.

Al doilea argument ar fi faptul că un alegător poate semna pentru mai mulți candidați, ceea ce face pragul de mai sus să nu mai fie reprezentativ. Potrivit surselor G4Media.ro, au existat trei plângeri din partea unor candidați în legătură cu legea privind alegerea președintelui. RENATE WEBER, Avocatul Poporului s-a sesizat asupra acestor situații.

Desigur că o eventuală decizie de admitere a sesizării nu va afecta însă procesul electoral în curs, ci se va aplica de la următorul scrutin prezidențial.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 s-au înscris în cursa electorală 14 candidați. 7 candidaturi au fost de Biroul Electoral Central respinse din cauza listei de semnături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri