Caută
Close this search box.

Benny Ganz va fi oficial mandatat de preşedintele israelian să formeze noul guvern

benny ganz

Preşedintele israelian Reuven Rivlin urmează să-i traseze lui Benny Gantz, rivalul premierului Benjamin Netanyahu, sarcina de a forma viitorul guvern, după ce niciuna dintre facţiunile parlamentare nu a formulat nicio obiecţie, informează dpa.

Rivlin a declarat că îl va mandata oficial pe Benny Gantz de la Partidul Albastru-Alb cu formarea guvernului miercuri la orele 19:00 (16:00 GMT).

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că renunţă la mandatul de a forma viitorul guvern, după ce nu a reuşit să coaguleze o coaliţie în urma unui scrutin parlamentar neconcludent. Netanyahu, care este liderul partidului Likud, a spus că îi returnează mandatul primit preşedintelui ţării, Reuven Rivlin. Termenul acordat lui Benjamin Netanyahu pentru formarea unei coaliţii guvernamentale expira la 23 octombrie.

Este a doua oară în jumătate de an când Netanyahu a eşuat să formeze un guvern în urma alegerilor generale, lăsând Israelul într-o continuă stare de incertitudine politică.

Gantz va avea 28 de zile pentru a încerca să îndeplinească această sarcină dificilă de a forma un guvern. Dacă şi el va eşua, preşedintele Israelului l-ar putea informa pe preşedintele Knessetului că nu există nicio posibilitate de a forma un guvern, caz în care cei 120 de parlamentari ai Knessetului vor avea oportunitatea de a încerca să adune sprijin din partea a 61 de membri ai Knesetului pentru un nou candidat.

Ei vor avea termen de 21 de zile să facă acest lucru şi dacă nu vor reuşi Knessetul va trebui dizolvat din nou şi vor fi convocate noi alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri