Ședința Biroului Executiv al PNL, desfășurată luni la Palatul Parlamentului, cu o zi înainte ca la Cotroceni să fie anunțat Ludovic Orban ca prim-ministru desemnat, nu i-a prins pe liberali în euforia previzibilă a intrării la guvernare după 5 ani de opoziție.

Lipsa entuziasmului este justificată de două probleme identificate deja, la nici 3 zile de când Iohannis le-a încredințat puterea: conflictul între cele două școli de gândire din partid pe tema componenței guvernului și faptul că nu există încă voturile necesare pentru a trece Guvernul Orban de Parlament.

În interiorul PNL există două curente, unul reprezentat de cei care sunt mai apropiați de Palatul Cotroceni și celălalt grupat în jurul președintelui partidului, Ludovic Orban, fiecare dintre acestea văzând diferit modul în care trebuie să arate viitorul Guvern. Prima școală de gândire vizează numirea unor specialiști, tehnocrați afiliați PNL, la ministerele cheie – Finanțe, Economie, Justiție, Fonduri europene, Externe – astfel încât aceștia să poată lua decizii pe acele domenii fără condiționalități politice din partea partidului și fără ca partidul să aibă de suferit la imagine în urma unor măsuri impopulare dar necesare.

Cum ar putea arăta noul guvern al lui Orban. Nume vehiculate pentru posturi de miniştri

De partea cealaltă, Ludovic Orban nu acceptă ca ministerele să fie conduse de oameni din afara partidului. Astfel, la Finanțe, Orban îl preferă pe senatorul Florin Cîțu, alternativa fiind din partea tehnocrată Lucian Croitoru. La Justiție s-a vorbit inclusiv despre păstrarea Anei Birchall (cu condiția ca ea să plece din PSD), pentru o continuitate bine văzută la Washington, unde ea are o relație privilegiată cu procurorul șef al SUA, dar Ludovic Orban nu vrea să audă nici despre această variantă. La Externe ar putea veni consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, și aceasta să fie singura concesie făcută de Orban ideii de specialist.

Problema lipsei celor 233 de voturi necesare învestirii guvernului în Parlament este și mai mare. Victor Ponta este complet ostilizat de numirea așteptată a lui Orban ca prim-ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 5 =