Caută
Close this search box.

Ce sume uriaşe a găsit ANI la verificarea Liei SAVONEA. Preşedinta CSM se plânge că e discreditată

csm

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, susţine că publicarea în presă a informaţiei că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îi verifică averea, dar şi afirmaţia şi că ea ar fi întocmit o propunere de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI reprezintă „acţiuni de discreditare” la adresa sa.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări, potrivit Mediafax care citează surse din instituție.

Potrivit declarației de avere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, postată pe site-ul CSM în iunie 2019, aceasta deține, împreună cu soțul său, mai multe terenuri și case, în Ilfov și Alba, două autoturisme, dar și ceasuri și bijuterii în valoare de aproximativ 14.000 de euro.

AVEREA familiei Savonea

Mai exact, în declarație sunt trecute șase terenuri, trei în județul Ilfov și trei în județul Alba.

Lia Savonea mai deține două apartamente. Cel din Ilfov are o suprafață de 171 de metri pătrați, iar cel din Alba are o suprafață de 78 de metri pătrați (+25 mp+7mp).

La capitolul autoturisme, președinta CSM a declarat că are un Volskwagen din 2013 și un BMW din 2014.

Între 2008 și 2018 a dobândit ceasuri și bijuterii în valoare de 14.000 de euro.

Potrivit documentului, soțul Liei Savonea a înstrăinătat în ultimul an mai multe bunuri în valoare de 40.000 de euro și peste 1,4 milioane de lei.

Astfel de tranzacții apar și în declarația de avere completată cu un an înainte, valabilă pentru anul 2017.

Veniturile din aceste vânzări sunt în valoare de 1,59 milioane lei și de peste 286.000 de euro. În total, este vorba de tranzacții de peste 622.000 de euro.

Lia Savonea a mai completat în ultima declarație de avere că are mai multe conturi la bancă, în valoare de peste 374.000 de euro, peste 8.000 de dolari și aproape 90.000 de lei.

În anul 2018, Lia Savonea a declarat că a încasat 473.627 de lei din drepturile salariale de la CSM și de 1.514 lei ca judecător la Curtea de Apel București, reprezentând drepturi salariale restante.

Mihai Savonea, soțul său, a încasat 12.000 de lei de la cabinetul individual de avocatură, în întregul an.

Lia Savonea protestează

CSM a dat publicităţii, marţi, un comunicat de presă semnat de Lia Savonea, în care aceasta îşi exprimă poziţia cu privire la informaţia din presă că ANI îi verifică averea.

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reţine că, în cursul zilei de 1 octombrie 2019, au fost lansate în spaţiul public, prin intermediul mass-media, afirmaţii grave, false şi inexacte, privind întocmirea unor propuneri legislative de către preşedintele CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi informaţii din cadrul unei proceduri confidenţiale conform dispoziţiilor legale în vigoare”, precizează sursa citată.

În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, Lia Savonea susţine că, începând cu data de 9 mai, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie, în cadrul Comisiei nr.1 – comună „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.

„Prin urmare, afirmaţia din mass-media potrivit căreia propunerile de modificare legislativă au aparţinut preşedintelui CSM şi au urmărit eludarea unei proceduri de evaluare derulată de ANI este complet falsă”, declară Lia Savonea.

Pe de altă parte, şefa CSM afirmă, potrivit Agerpres, că, la data de 26 august, i-a fost adusă la cunoştinţă declanşarea de către ANI a procedurilor specifice activităţii de evaluare, ca urmare a unei sesizări transmise de o „persoană fizică”.

FOTO: adevarul.ro

Lia Savonea susţine că ANI a derulat „cu o celeritate neobişnuită” procedura de verificare preliminară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri