Caută
Close this search box.

Cine este Petr Kellner, cehul care a cumpărat PRO TV cu 2,1 miliarde de dolari

petr kellner

Achiziția, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, a fost anunțată Central Media Enterprises și va fi finalizată la jumătatea anului 2020.

Conform Forbes, Petr Kellner, în vărstă de 55 de ani, este al 73-lea cel mai bogat om al planetei. Averea sa se ridică în prezent la 15.4 miliarde de dolari. Kellner și-a început cariera ca actor și după eșecul din lumea filmului, s-a reorientat către business.

Fondul de investiții PPF s-a dezvoltat puternic în anii ’90, după ce a achiziționat 20 la sută dintr-o companie de asigurări cehă.

Petr Kellner a intrat în afaceri în anii 1990, vânzând produse de birotică. Apoi a pus bazele unui fond de investiții prin intermediul căruia a cumpărat un pachet semnificativ de acțiuni la cea mai importantă companie cehă de asigurări, în timpul valului de privatizări postcomuniste.

Grupul PFF controlează Home Credit, o companie de finanțe cu rețele în 10 țări.

În viața publică, Kellner trece ca un personaj extrem de discret, evitând cu acribie eticheta de oligarh, potrivit presei cehe. La bursa zvonurilor, însă, o parte din mass-media susține că Petr Kellner este un apropiat al președintelui prorus Milos Zeman și că ar avea legături, prin Home Credit, cu diverse sectoare strategice din Rusia.

Petr Kellner pare hotărât să își construiască un imperiu media. Miliardarul va lua la pachet, odată cu achiziționarea CME, și alte active media din estul și centrul Europei, cum ar fi bTV (Bulgaria), Kanal A și POP TV (amebele din Slovenia).

Potrivit NY Times, Kellner ar fi și în spatele achiziționării unei „bucăți” din cotidianul francez Le Monde, prin intermediul prietenului său Daniel Kretinsky (supranumit „sfinxul ceh”), aflat sub tutela de business a magnatului.

De asemenea, omul de afaceri este menționat și în scandalul Panama Papers, fiind bănuit de evaziune fiscală prin companii off-shore, potrivit Radio Cehia.

În 2018, presa a speculat că Petr Kellner intenționa să cumpere și echipa Chelsea de la miliardarul Roman Abramovich, însă informația nu a fost confirmată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri