Caută
Close this search box.

Daniela Rus de la MIT a inventat o cameră auto care ar putea evita accidentele

daniela rus

Visul unui trasport rutier fără victime poate deveni realitate în viitorul imediat cu ajutorul unei românce. Daniela Rus este directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și alături de echipa sa lucrează acum la o supercameră care poate ajuta mașinile autonome să vadă „după colț”, adică obstacole care nu sunt în raza lor de deplasare.

Sistemul a fost testat cu succes și va fi prezentat săptămâna viitoare, în China, la Conferința pentru Roboți și Sisteme Inteligente.

Sistemul dezvoltat de echipa condusă de Daniela Rus a fost botezat Shadow Cam. Este practic o supercameră care nu numai că poate detecta umbrele de pe sol, ci şi dacă în structura lor apar modificări. Când o astfel de schimbare se produce, sistemul avertizează că un obiect se află după colț, în afara câmpului vizual.

Tehnologia poate fi folosită de mașinile autonome pentru a evita o posibilă coliziune cu o altă mașină sau cu un pieton. Este însă utilă și în programarea roboților autonomi care în timp ce execută anumite comenzi pot detecta și astfel evita orice obstacole le apar în cale.

Daniela Rus, directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială MIT, conform Digi24: „Cu aceste tehnologii putem spera într-o lume mai bună, deoarece cu aceste tehnologii ne putem imagina că putem reduce și elimina accidentele rutiere. Că putem transporta oamenii în condiții mai sigure și mai puțin costisitoare. Ne putem imagina că putem diagnostica, monitoriza și trata mai bine bolile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri