Caută
Close this search box.

Forțele kurde din Siria, după ofensiva Turciei: „Americanii ne-au vândut”

Forțele kurde care apără o bază americană din nordul Siriei au declarat că se simt trădate de Statele Unite, după ce președintele american Donald Trump a retras trupele chiar înainte de operațiunea lansată de Turcia.

„Americanii ne-au vândut și nu ne așteptăm să ne ajute în lupta împotriva trupelor turce”, a declarat un luptător kurd pentru CNN.

Militarii americani din baza din nordul Siriei nu au vrut să vorbească cu reporterii, dar conform declarațiilor kurzilor, relațiile dintre cele două tabere s-au deteriorate.

Forțele kurde consideră că decizia Statelor Unite de a retrage o parte din trupele prezente în Siria a deschis calea pentru operațiunea Turciei.

Militarii americani au fost retrași din zonele de la granița dintre Turcia și Siria, unde are loc operațiunea, dar sunt încă prezenți în mai multe locații din nordul Siriei.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a declarat vineri că Statele Unite „se opun ferm” operaţiunii „Izvorul Păcii” lansate de Turcia în nordul Siriei, dar nu vor trimite miltiari americani în mijlocul conflictului dintre turci și kurzi.

„Să fie clar, noi nu abandonăm forţele kurde partenere”, a declarat Esper, adăugând că forţele americane rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict.

Ofensiva turcă a fost condamnată de mai multe ţări occidentale, care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla cu miile de jihadişti deţinuţi în închisori controlate de Forţele democrate siriene (FDS), principala forţă armată din regiunea autonomă kurdă.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri