Caută
Close this search box.

FOTO. PROBLEME PERSONALE rezolvate, fără jenă, în numele și în contul STATULUI. Cum și-a dat Orlando, singur, un credit de la EXIMBANK

teodorovici

Președintele executiv al PSD a ajuns la performanțe uriașe în manevrarea și folosirea banilor statului.

Pe când era secretar de stat la Finanțe și președintele unui organism ce superviza toate operațiunile de finanțare ale celebrei bănci de stat Eximbank, în numele și contul statului, Eugen Orlando Teodorovici și-a dat LUI ÎNSUȘI, cu mâna și pe semnătura lui, un credit cu dobândă subvenționată de peste un milion de lei (aproximativ 300.000 de euro) de la această bancă, pe o perioadă de 60 luni, familiei sale, pentru dezvoltarea unui restaurant.

Șmecherie și furtișag ca la carte, cu totul pe față. Fără jenă față e milioanele de români CARE NICIODATĂ ÎN VIAȚA LOR NU AU ACCES LA UN ASEMENEA CREDIT. nici măcar la altele, mult mai mici.

Incredibil, dar adevărat.

Acesta a fost un ABUZ imens, un conflict de interese uriaș, flagrant și de manual pentru secretarul de stat de atunci și ministrul de acum al Finanțelor, PREȘEDINTELE EXECUTIV AL PSD, Orlando Teodorovici, conflict de interese rămas însă nedescoperit până azi și deci nepedepsit vreme de atâția ani.

Eximbank, o bancă de stat înființată special pentru garantarea operațiunilor de import export ale României, a ajuns să subvenționeze, să asigure și să garanteze, vreme de cinci ani, micii și ciorba de burtă pentru familia demnitarului Orlando Teodorovici.

Conform unui document intrat în posesia Investigative-Report, prin Hotărârea nr.362 din 13 noiembrie 2008, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) condus de președintele Eugen Orlando Teodorovici, a decis acordarea unui credit cu dobândă subvenționată de dezvoltare pentru IMM în numele și contul statului în valoare de 1.091.055 lei pe o perioadă de 60 luni, conform referatelor de credit 6658/I/13.10.2008 și 4545/7.11.2008 întocmite de Eximbank, către SC CASA MARIEAAN SRL București, firma familiei Teodorovici.

Teoretic, conform „Normelor de finanțare (din 12 iulie 2007) cu dobândă subvenționată a operatorilor economici în numele și contul statului”, banii pentru o astfel de finanțare provin din ”fondul destinat stimulării operațiunilor de comerț exterior, precum și pentru finanțarea, cofinanțarea și refinanțarea activităților de dezvoltare a infrastructurii, a utiltăților de interes public, dezvoltare regională, susținere a activității de cercetare dezvoltare, protecția mediului înconjurător, ocupare și formare a personalului, susținere și dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și a tranzacțiilor internaționale” (art.5), iar fondul menționat „poate fi utilizat pe baza hotărârilor CIFGA de acordare a finanțărilor cu dobândă subvenționată, la propunerea Eximbank, cu respectarea prezentelor norme” (art.6).

Grija pentru restaurantul lui Orlando intră la capitolul generic și special introdus pentru îmbogățirea neamurilor șmecherilor din aparatul de stat, capitol numit ”susținere și dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii”, creditul fiind dat, oficial, chiar în acest scop. De asemenea, conform acelorași norme, în cazul restaurantului Casa Marieaan, a fost acordat un „credit de dezvoltare pentru IMM – pentru finanțarea proiectelor de investiții (incluzând o componentă de finanțare pentru capital de lucru de maximum 40% din valoarea creditului)” (art.11.1.a).

Cum și-a „rezolvat” Orlando un credit de un  milion de lei de la Eximbank

Practic, după ce a aprobat creditul și a garantat în numele statului, ca demnitar, Orlando Teodorovici s-a mutat apoi în postura de creditor, că doar tocmai centrase și acum dădea cu capul!, garantând astfel și obligația de rambursare a creditului. Astfel, conform investigațiilor noastre, două săptămâni mai încolo, între Eximbank și soții Florentina și Eugen Orlando Teodorovici se încheie un contract de ipotecă (nr.26/26.11.2008), prin împuternicit Florentina Teodorovici, prin care s-a constituit ipotecă pe un imobil din proprietatea celor doi. Demnitarul garantează astfel cu una din casele cumpărate prin credite (două ipotecare și unul ANL), două din ele fiind și astăzi ipotecate, iar al treilea folosit ca acoperire pentru sursele de venit ale ministrului Finanțelor.

La data acordării creditului, Casa Marieaan SRL era deținută și administrată de Sofia Costache, soacra ministrului. Managerul restaurantului cu același nume, Casa Marieaan era, tot atunci, Andreea Simona Teodorovici, cumnata lui Orlando, adică soția fratelui acestuia, Mădălin Bogdănel Teodorovici.

Cum familia Teodorovici e una privilegiată, fratele lui Orlando e tot șef prin ministere, e al doilea deștept al familiei, numit în 2013 director la Directia Constatare si Stabilire Nereguli din MDRAP-ul condus de Liviu Dragnea, iar apoi, din 2018, director la Directia Autorizare Proiecte din Ministerul Fondurilor Europene. Ei bine, soția lui Bogdănel a făcut, în 2008, o pauză de trei ani la Xerox, unde era angajată de mai mulți ani, și a preluat afacerea lui cumnată-su, cu mici, bere și ciorbă de burtă. În 2011, cumnata avea să se întoarcă la Xerox, de unde venise.

Firma Casa Marieaan SRL a fost, în realitate, a lui Orlando Teodorovici, chiar dacă oficial, în actele de înființare, figura soacră-sa.

Societatea a fost înființată cu sediul social la domiciliul de atunci al lui Teodorovici din str. Tacu nr.8, sector 5. Casa fusese cumpărată prin credit ANL, în 2001, de soția lui Orlando, Florentina și încă este proprietatea comună a celor doi.

Pe 18.02 2009, la puțin timp după primirea creditului de la Eximbank, familia Teodorovici deschide, pe firmă, un restaurant (punct de lucru) în vila personală din str. Crișana nr.21, o altă locuință obținută prin credit ipotecar în anul 2007.

Interesant, trei luni mai apoi, pe 30.05.2009, mama lui Orlando, Iulia Teodorovici intră ca acționar în SC Casa Marieaan SRL, preluând de la cuscră-sa, Sofia, 50% din părțile sociale ale firmei. Conform documentului legalizat atunci la notariat, toate deciziile în firmă se iau, de-acum, numai cu acordul ambelor cuscre-acționar. Asocierea aceasta ține șapte luni, până pe 4.12.2009, dată la care Iulia Teodorovici iese din firmă, prin cesionarea celor 10 parți sociale (reprezentând 50% din capitalul social) către cuscră-sa, Sofia Costache.

Manevra aceasta, cu intrarea temporară în acționariat a mamei demnitarului Orlando Teodorovici și ieșirea după mai puțin de un an, avea să se repete întocmai, patru ani mai târziu, în cazul unei alte firme făcută după exact același tipar ca și Casa Marieaan, Pata Negra Copas Y Tapas SRL, cea care avea să continue tradiția genericei ciorbe de burtă din vila de pe Crisana 21, a lui Orlando și a Florentinei ex-Teodorovici.

Revenind la punctul de lucru din Crișana 21, aici avea să rămână, conform informațiilor furnizate de ONRC, sediul restaurantului Casa Marieaan vreme de 5 ani și aproape 5 luni, până în 30 aprilie 2014. Prin contractul de închiriere nr. 18.061 din 18.02.2009, încheiat între firma familiei și soții Teodorovici, chiria lunară percepută pentru restaurantul din Crisana 21 a fost fixată la 5000 euro. Asta înseamnă că proprietarul a încasat 60.000 euro anual, deci 300.000 euro pe persoană fizică în cinci ani, adică exact suma pe care tot el și-o aprobase, pe firmă, ca secretar de stat și președinte al CIFGA.

Deși pare o coincidență că banii intrați în buzunarul demnitarului Orlando sunt exact cei obținuți din creditul de la Eximbank, totuși sunt imposibil de justificat de către Casa Marieaan, din profituri, aceste sume.

Datele financiare ale firmei au fost dezastruoase. Până în anul 2013, profitul firmei a fost negativ. În 2008, SC Casa Marieaan SRL a înregistrat un profit de minus 38.527 lei (la zero lei cifra de afaceri), în 2009 un profit negativ de minus 242.995 lei (la 32.791 lei cifra de afaceri), iar în 2010 un profit de minus 481.370 lei. Așadar, pierderi masive.

Unde s-au dus banii luați de la Eximbank? Ce fel de investiții or fi acoperit ei? Or fi cumpărat linii de îmbuteliat mici pentru viitorul ministru? Or fi făcut cantină socială la etaj? Discotecă la subsol pentru chiparoși?… Nu știm.

În mod surprinzător, după exact doi ani de la acordarea/primirea creditului, familia Teodorovici rambursează în întregime banii primiți de la Eximbank, cu trei ani mai devreme de soroc. Din ce știm, soții Teodorovici nu pot justifica o asemenea rambursare. Ba chiar, în ultima vreme, ei au intrat în atenția ANI pentru că soția lui Orlando, Florentina, nu poate justifica 200.000 de euro din averea comună.

Sigur, în 2010 apăruseră probleme în căsnicia lui Orlando și se pregătea divorțul, care avea să survină foarte curând. E posibil ca acesta să fie unul dintre motivele deciziei de a rambursa rapid creditul Eximbank.

Numai că, de unde bani? Cu ce bani s-a rambursat acel credit? Pentru că din mici și ciorba de burtă nu se justifică.

Nu cumva banii au venit dintr-o sursă pentru care nu mai conta că dobânda era subvenționată vreme de cinci ani? Putea fi o șpagă luată tot în numele și contul statului? Putea fi un credit în nume personal, sau tot într-al statului? Nu știm. Un asemenea credit avantajos, rambursat cu trei ani înainte din motive care ne scapă, dar care i-a adus demnitarului, în calitatea lui de șef/gazdă de stabiliment, tranșe constante și sigure la vedere de câte 5000 de euro lunar, vreme îndelungată, arată exact ca un credit făcut special pentru a fi plătit de altcineva, ca un credit deturnat în scop personal.

Cert este că banii au fost returnați, Casa Marieaan SRL achitându-și creditul în bune condiții. Conform documentelor noastre, pe 26 noiembrie 2010, Eximbank a comunicat oficial, prin adresa 2082, către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București, decizia de ridicare a ipotecii și a interdicției de înstrăinare a imobilului, care fuseseră constituite prin contractul de ipotecă încheiat în 2008.

Așadar, firma a fost înființată pe numele soacrei, cu sediul acasă la Orlando, cu punct de lucru și activitate la parterul altei case a lui Orlando, a primit finanțare de la Orlando care a riscat astfel 5 ani de pușcărie pentru conflict de interese (la acea dată) și i-a întors, tot lui Orlando, la vedere, sub formă chirie 5000 de euro lunar, vreme de câțiva ani, bani albi, curați, spălați, primeniți. Ca să nu existe dubii că el e stăpânul, și-a opus cumnata manager și și-a plasat pentru o vreme și mama în firmă, lângă soacră. Mai există dubii?

A fost acesta, cu adevărat, un conflict de interese, sau conform modificărilor legislative recente, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane?

Un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcţiei publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are şi un interes personal” – așa începe definiția de manual a conflictului de interese din Ghidul emis de Agenția Națională de Integritate.

Conform art. 72 din Legea nr. 161/2003, valabilă în cazul Orlando, „persoana care exercită funcţia de (…) secretar de stat (…) este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.” (art 72. alin. 1).

Cu mențiunea că afacerea Casa Marieaan, pentru care a aprobat creditul de la Eximbank, a fost a familiei sale, că soacra-acționar Sofia Costache, în raport cu ginerele – secretar de stat Orlando Teodorovici, este rudă de gradul I, conform Ghidului ANI privind incompatibilitățile și conflictelor de interese (pag 6.), conflictul de interese (sau, mai nou, „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”) descoperit de noi devine astfel destul de clar.

Deși putea fi ușor încadrat la art 301 CP (folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane) fapta este deja prescrisă deoarece pedeapsa prevăzută este mai mică de cinci ani.

Asta e. Cine poate… Sursa și foto Investigative-Report.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri