Caută
Close this search box.

Grapini: NU voi vota Comisia Von der Leyen indiferent cine va fi comisarul-desemnat al României

maria grapini

Eurodeputata PSD, Maria Grapini, a declarat miercuri, pentru Agerpres, la Strasbourg, că nu va vota echipa preşedintei-alese Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European indiferent cine va fi comisarul-desemnat al României, din cauza modului în care a decurs procedura de numire a membrilor colegiului de către politiciana germană.

Maria Grapini susţine că marţi, atunci când s-au discutat în plenul PE concluziile ultimului Consiliu European, a depus în scris o intervenţie prin care se interesa în baza căror reglementări prelungeşte Ursula von der Leyen desemnarea comisarului din partea României.

„Am lansat această întrebare. Dna preşedintă-aleasă are vreo acoperire în regulamentele de funcţionare a instituţiilor europene pentru prelungirea numirii comisarului din România?

Pentru că doar trei sau patru state au respectat dorinţa dnei Ursula von der Leyen de a transmite propuneri şi femeie, şi bărbat. Noi am fost disciplinaţi şi am transmis cele două propuneri: Rovana Plumb şi Dan Nica”, a afirmat eurodeputata PSD.

Ea acuză în acest caz un „trafic de influenţă” pe care l-ar fi făcut preşedintele Klaus Iohannis, la fel ca în cazul demersurilor întreprinse pentru obţinerea sprijinului Franţei pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

„S-a deconspirat la Consiliu şi a spus că a vorbit cu Ursula von der Leyen să numească de la PNL comisarul. Când tu, preşedinte, pe Constituţie, nu ai atribuţii de nominalizare a comisarului”, a spus Maria Grapini.

Ea crede că totuşi Dan Nica are încă toate şansele să fie comisar european, „dacă ar fi pe decizii corecte” şi nu pe „decizii politice”.

„În momentul în care Rovana Plumb a fost respinsă, dna Ursula putea să iasă şi să spună: ‘Eu am verificat (existenţa potenţialelor conflicte de interese – n.r.), asta este decizia mea, asta este echipa mea’. În secunda doi, când a fost respinsă şi nu şi-a asumat să spună că o păstrează (pe Rovana Plumb – n.r.) trebuia să vină cu propunerea a doua a României.

Ceea ce nu s-a întâmplat. Nu a ieşit să spună de ce, nici în conferinţă de presă, nici în comunitate”, a adăugat ea.

Potrivit Mariei Grapini, când preşedinta-aleasă a cerut noi nume din partea României, în afară de cel al lui Dan Nica, guvernul României a pus o condiţie, respectiv ca şi celelalte state aflate în situaţia României, cu comisarul-desemnat respins de PE, să trimită câte două propuneri.

„Lucru care nu s-a întâmplat, (Ursula von der Leyen) a acceptat din partea Ungariei a doua nominalizare. Nu a cerut şi Ungariei a doua nominalizare, egalitate de gen. Doar pentru faptul că aparţine grupului PPE?”, se întreabă Grapini retoric.

„Dl Nica este candidatul propus. Faptul că a trecut atâta timp de atunci şi dna Von der Leyen nu a luat decizia să-l nominalizeze – să spună măcar că îl respinge şi pe Dan Nica – este o mare greşeală managerială şi începe cu stângul.

Şi atunci eu am spus că, indiferent cine va fi comisarul, pentru ceea ce s-a întâmplat ca procedură făcută de dna preşedintă-aleasă, eu nu voi vota Comisia în integralitate. Este modul meu de revoltă ca europarlamentar”, a concluzionat Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri