Caută
Close this search box.

Guvernul lovește în bolnavi prin creșterea taxei ”clawback”: Medicamentele ieftine dispar DEFINITIV

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România trag un semnal de alarmă, printr-un comunicat, asupra creşterii nivelului taxei de „clawback”, „gheara” pusă de stat în industria farmaceutică pentru a recupera o parte din banii cheltuiţi pe medicamente prin taxare.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România împreună cu Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, trag un semnal de alarmă asupra nivelului taxei clawback, care a ajuns la un nivel ce nu mai poate fi susținut.

Ministerul de Finanţe continuă să considere taxa clawback o sursă de venituri bugetare colectând aceşti bani de la producătorii de medicamente generice, care produc medicamente accesibile ca preţ, au peste 20 de fabrici în România și care plătesc, pe lângă taxa clawback şi impozit pe profit, impozit și contribuții sociale pe salarii.

Cea mai mare îngrijorare a producătorilor de medicamente generice este taxa clawback, total injustă și nesustenabilă. Taxa clawback afectează disponibilitatea medicamentelor cu un preț accesibil, precum și capabilităţile de investiţie în România.

„(…)România cumpară medicamente scumpe fără sa aibă bani pentru asta, în cele din urmă înșelând pacienții. În plus, guvernul obligă fabricile de medicamente din țară să acopere acest deficit de finanțare prin taxa clawback, practică anticoncurențială si antieconomică, care va duce la scoaterea din fabricație a multor medicamente ieftine”, a spus Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

„Dacă se continuă cheltuirea bugetului de medicamente aproape exclusiv pe medicamente inovative, în curând, medicamentele generice – care tratează milioane de pacienți – vor fi scoase din piață și odată cu acestea probabil vom asista și la închiderea unor facilități de producție

Suntem foarte afectați de aceste măsuri și este total injust să plătim o taxă clawback de 26% din valoarea compensată pentru un consum pe care nu l-am generat. Taxa clawback se aplică la valoarea compensată, care conține și adaosurile de distribuitor și farmacie, astfel având un impact diferit în funcție de prețul medicamentului, adică cu cât este mai mic prețul, cu atât taxa procentuală este mai mare. Astfel, la un medicament generic compensat integral, cu un preț de producător de 5 lei, taxa clawback este de 35%.

”Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România împreună cu Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România solicită un clawback diferențiat de maxim 10%, plafonat, pentru medicamentele generice și respectarea obligației de asigurare a spațiului bugetar pentru compensarea medicamentelor inovative”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Te deplasezi în trafic? Ți s-au pregătit amenzi uriașe…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri