Caută
Close this search box.

Ion Druţă, şeful Curții Supreme din Republica Moldova, a fost reținut de procurorii anticorupție

Ion Druță

Procuratura Anticorupție anunță că Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a fost reținut în urma audierii acestuia, în temeiul depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului acestuia a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită.

Totodată, măsura de reținere a bănuitului se impune ținând cont de faptul că acesta, profitând de statutul său, ar putea influența alte persoane care urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale.

Precizăm că, deși judecătorul Ion Druță și-a depus demisia din funcția de Președintele al Curții Supreme de Justiție, aceasta încă nu i-a fost acceptată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Duminică, 29 septembrie, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul președintelui CSJ.

De menționat că la data de 24 septembrie 2019, în cadrul ședinței a Consiliului Superior al Magistraturii a fost examinată solicitarea procurorului general Dumitru Robu privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță, care ulterior a fost admisă cu votul a opt membri a CSM.

Tot la data de 24 septembrie curent, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului – efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova – procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri