Caută
Close this search box.

ISU a trimis la Parchet doar câteva cadre din interiorul clubului Colectiv. Arafat e ținta denigrării sau vinovat?

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, susține că reprezentanții ISU au mințit încă de la început când au spus că nu știau despre existența clubului. El a spus că planul de evacuare fusese făcut de inspectorii ISU, aceiași care făcuseră mai multe controale în club.

Declarațiile au loc în contextul publicării noilor imagini din noaptea tragediei, ținute la sertar de către ISU timp de 4 ani. Filmarea arată modul haotic în care au intervenit autoritățile.

„Prima dată și prima dată când această instituție minte este când spune într-un document oficial că nu știe de noi. După ce află de aceste controale, va rog să remarcați că instituția se delimitează de cei doi ofițeri care ne-au controlat, spunând că dânșii au fost acolo, nu știu cum să vă spun, de capul lor. Doar că dânșii nu ne-au controlat doar pe noi, au controlat toată platforma Pionierul. Dânșii nu au venit doar o dată, au fost de cinci ori în control în clubul Colectiv”, a spus Costin Mincu, pentru Digi24

Cei doi foști pompieri dați afară din ISU București-Ilfov sunt trimiși în judecată în același dosar în care sunt inculpați și patronii clubului Colectiv.

Dânșii au pretins să facem un contract cu o firmă la care dl. inspector lucra. Adică este momentul în care funcționarul public care te controlează îți cere să faci un contract comercial legal cu o firmă la care același domn este prestator de servicii. Aș vrea să-l întrebați pe dl. Arafat dacă dânsul poate să-mi explice cum poate să funcționeze după aceste criterii instituția dânsului?”, a adăugat patronul clubului Colectiv.

Dr. Raed Arafat, în noaptea tragediei de la Colectiv
Sursa foto: Libertatea

Declarațiile sunt făcute în contextul în care Libertatea a publicat joi o filmare de aproape 21 de minute cu intervenția haotică a pompierilor, care a fost ținută ascunsă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Filmarea a fost furnizată de un ofițer de pompieri care spune că a făcut acest lucru pentru că ”în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă”

ISU a trimis la Parchet doar câteva cadre din interiorul clubului Colectiv. Șefii ISU ar putea fi audiați

Parchetul General a anunțat joi că nu a avut la dosarul Colectiv filmulețul legat de intervenția de la locul tragediei și nici nu știa despre existența acestuia. Procurorii mai spun că au cerut Inspectoratului pentru Situații de Urgență aceste înregistrări, pentru a fi incluse în dosarul care vizează modul în care au intervenit autoritățile.

Surse din Parchetul General au confirmat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări. Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și imagini, dacă acestea existau. Cei de la ISU au transmis, într-adevăr, niște imagini, dar este vorba doar de câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.

Conform surselor citate, nu va fi deschis un dosar separat pentru ce s-a întâmplat cu aceste imagini, dar este posibil ca cei trei șefi ai ISU București să fie chemați la audieri de către procurori în dosarul pe care ei l-au deschis în 2016, în care se fac cercetări cu privire la intervenția din seara tragediei.

După publicarea imaginilor din noaptea incendiului din 30 octombrie 2015, în urma căruia și-au pierdut viața 64 de oameni, trei dintre șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ieșit într-o conferință de presă în care au susținut că nu au ascuns filmarea, dar că nu au furnizat-o organelor abilitate pentru că nu le-a fost cerută.

”Nu dăm niciodată, din oficiu, imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației. Nu am făcut asta niciodată. Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a afirmat colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, adăugând că ”nu difuzăm imagini pentru vizualizări”.

Raed Arafat a afirmat că îşi va prezenta după comemorarea victimelor de la Colectiv şi după alegerile prezidenţiale punctul de vedere cu privire la înregistrarea video apărută în presă.

Raed Arafat a menţionat că are „răspunsuri concrete la toate întrebările care au fost ridicate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri