Sefa CSM, Lia Savonea, a respins o cerere formulata de sapte membri din Consiliu care i-au solicitat sa sesizeze CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministrul Viorica Dancila, pe de o parte, si autoritatea judecatoreasca, prin Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte.

Cu privire la punctul 2 al solicitării, vizând sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la potențialul conflict juridic de natură constituțională, acesta nu intrunește elementele necesare unei astfel de cereri,” arată – scurt și tăios – Lia Savonea – în foto -, într-un răspuns foarte sumar, transmis membrilor CSM, colegii săi, care au formulat cererea de sesizare amintită mai sus.

Nu mai miră pe nimeni.

Cine este Savonea și cum vrea ea să facă legea în Justiție

Pentru cine nu știe încă, Lia Savonea este cunoscută și recunoscută ca fiind șefa grupului PSD de la CSM. Fostă vedetă la Antena 3 – ceea ce nu reprezintă, desigur, nimic rău în sine -, ea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD Cătălin Voicu (condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie), dar şi cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie, fostul primar PSD de la Sectorul 5.

Cererea de sesizare a CCR a fost înaintată de membri ai acestei instituții care nu au putut fi înregimentați de PSD. Ea viza, în mod direct, niște declaratii facute de Vorica Dăncilă și preluate de presă la inceputul lunii octombrie a.c.

Astfel, in data de 8 octombrie 2019, la o ședință a parlamentarilor PSD, Dancilă a afirmat că miza rămânerii la guvernare „nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de DOSARE, de Secția Specială, de numirea procurorilor. Sper ca nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit.”

Cei sapte magistrați care au inițiat acest demers sunt: Andrea Annamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban si Nicolae Solomon.
Ei bine, potrivit solicitării lor, cei 7 apreciază – am spune că logic – faptul că, prin astfel de declarații, premierul Dancila a arogat guvernului pe care il conduce COMPETENȚE CONSTITUȚIONALE ce țin exclusiv de PUTEREA JUDECĂTOREASCĂ

„Întrucât plenul Consiliului nu are competența sesizării Curții Constituționale, aceasta prerogativă având-o președintele CSM, vă solicităm de urgență, doamnă presedinte, să o exercitați pentru restabilirea competențelor fundamentale ale autoritații judecătorești,” au scris magistrații.

Iata ce conținea solicitarea celor 7 membri CSM – Sapte membri CSM ii cer Liei Savonea sesizarea CCR dupa ce Dancila a spus ca mizele motiunii sunt dosarele, SS si numirea procurorilor

Potrivit Legii 317/2004, președintele CSM are printre atribuțiile principale dreptul de a sesiza CCR, în vederea soluționării conflictelor juridice de natura constituțională dintre autoritățile publice.

Numai că Lia Savonea, susținută, promovată și numită de PSD, n-ar da în veci curs unui asemenea demers. CUM DE ALTFEL NICI NU A FĂCUT-O.

Atac furibund la ministrul Justiției și tentativa de a lua sub aripă și SIIJ

Totuși, exact aceeași Lia Savonea a sesizat in luna octombrie CCR cu un posibil conflict juridic de natură constitutuțională în cazul unor declarații publice făcute de ministrul demis al Justitiei, Ana Birchall. Culmea, același ministru pentru care premierul s-a grăbit să ceară demiterea din cauza intenției ei de a desființa Secția Specială pentru investigarea magistraților. Atac la rupere, vorba suporterilor din fotbal.

Citește și – Ce contine sesizarea Liei Savonea la CCR impotriva Anei Birchall: SS, cazul Caracal si foaia de parcurs de la americani

Cu alte cuvinte, aici, în cazul Birchall, care nu mai era pe placul liderilor PSD de ceva vreme, „s-au intrunit elementele necesare unei cereri, de sesizare a Curții Constituționale a României cu privire la potențialul conflict juridic de natură constituțională … …  ” Că așa a vrut Savonea.

Nu e suficient?

Încercarea de a da afară membrii CSM care nu i se supun

Dar mai sunt multe. Lia Savonea a înregistrat recent o nouă înfrîngere în încercarea de a valida numirea Adinei Florea, fiica unui vechi consilier județean PSD, în fruntea cunoscutei Secţii Speciale. A fost cam a şaptea încercare eşuată.

Adina Florea, respinsă de trei ori de preşedintele Iohannis la şefia DNA, trebuie să aştepte acum o nouă şedinţă de plen a CSM unde să se obţină o majoritate pentru validarea numirii în fruntea Secției de Investigare a infracțiunuilor din Justiție, SIIJ. După o şedinţă de şapte ore, din care cinci dedicate doar Secţiei Speciale, votul în plenul CSM a fost la egalitate, 9 „pentru”, 9 ”împotrivă” şi un vot nul. Urmează ca validarea numirii Adinei Florea să fie resupusă dezbaterii plenului până la obţinerea unei majorităţi. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat chiar înaintea plenului CSM unde s-a discută numirea Adinei Florea la conducerea SIIJ, că acest parchet, aşa cum este reglementat în acest moment, nu poate continua să funcţioneze.

După toate aceste ratări şi furioasă teribil din cauza unei noi lipse de cvorum la votul pentru protejata sa, Lia Savonea a cerut modificarea legii CSM astfel încât membrilor care lipsesc la şedinţele plenului să le înceteze mandatul de drept.

Cu alte cuvinte, cei care nu vin să voteze cum vrea ea, adică pe Adina Florea, să fie dați afară urgent din CSM. Și, eventual, să vină alții care să nu mai piuie…

Probabil că și Elena Ceaușescu ar fi invidiat-o pentru asemenea reacții.

Atac pe față la ministrul Justiției, care a îndrăznit să i se opună

Mai mult, Lia Savonea a anunţat că sesizează CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care a acuzat-o de subminare a autorităţii CSM.

În replică, ministrul Birchall, şi-a reiterat criticile la adresa Secţiei Speciale, spunând că un astfel de parchet nu este în beneficiul actului de justiţie. „Orice persoană care este urmărită, cercetată şi face plângere la această Secţie Specială, Secţia are competenţă să reţină tot dosarul. Fie că vorbim de infracţiuni grave, omor, proxeneţi, criminalitate organizaţie, viol, orice alt tip de infracţiune, orice persoană care face o plângere, Secţia specială are competenţa să reţină şi să continue cu acel dosar. Dacă dumneavoastră consideraţi că este în beneficiul Justiţiei o astfel de competenţă, eu, în calitate de ministru al Justiţiei dar şi ca absolvent de Drept nu consider că este normal”, a spus atunci Ana Birchall.
UN DIN MIZELE pentru numirea procurorului Adina Florea la şefia SIIJ constă în faptul că doar şeful acestui parchet poate infirma sau confirma actele procedurale ale procurorilor secţiei.

„Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez „Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat”. Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un mare semn de întrebare de ce Secţia specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Vremea şmecheriilor introduse aşa nu ştiu de cine nu ştiu pe unde cred că trebuie să apună şi sper eu că a apus. Deci nimeni şi nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi cu bună credinţă pot să înţeleagă de ce într-un dosar trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus mereu şi voi continua să spun tot timpul”, a susţinut Ana Birchall.

35 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 8 =