Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Japoniei, Shinzō Abe

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut luni o întrevedere cu prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, în marja participării la ceremoniile dedicate întronării Majestății Sale, Împăratul Naruhito al Japoniei, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”În cadrul întrevederii de astăzi de la Tokyo, o atenție specială a fost acordată finalizării pregătirilor pentru lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, ca urmare a deciziei luate de către cei doi înalți demnitari cu prilejul vizitei Premierului nipon de anul trecut de a iniția demersurile ca relația dintre cele două țări să fie ridicată la nivelul de Parteneriat Strategic.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Shinzō Abe au exprimat dorința ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relația bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral Întărit ce datează din anul 2013. Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relație de substanță între cele două țări, foarte strategică și puternică. La rândul său, Președintele României a subliniat că ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit și va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci și pe plan economic.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru invitarea sa la ceremoniile dedicate întronării Majestății Sale, Împăratul Naruhito, și a adresat felicitări pentru intrarea Japoniei în noua Eră Reiwa (de „aleasă armonie”), exprimând încrederea  că aceasta va aduce mai multă prosperitate poporului japonez. De asemenea, Președintele României a exprimat regretul său și a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate recent de taifunul Hagibis. Premierul japonez a mulțumit pentru participarea Președintelui Klaus Iohannis la ceremonii și pentru condoleanțele transmise și a evocat cu căldură vizita pe care a efectuat-o anul trecut la București”, precizează comunicatul de presă.

Cei doi înalți demnitari au discutat, de asemenea, despre strângerea cooperării în domeniul securității și apărării, inclusiv în ce privește apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experiența României cu privire la găzduirea facilității antirachetă de la Deveselu.

Referitor la dimensiunea economică a relației bilaterale, aflată în creștere, în discuția celor doi înalți oficiali a fost exprimată speranța că vor fi stimulate investițiile japoneze în România. În egală măsură a fost amintită dorința celor două țări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și proiectele subsecvente de colaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri