Caută
Close this search box.

Kovesi va avea treabă. România, fruntaşă în UE la fraudarea fondurilor europene

kovesi

Suntem pe primul loc la fraudarea fondurilor europene, cu toate că România e fruntaşă şi la cei mai puţini bani luaţi de la UE.

Un raport european arată că o treime din totalul fondurilor atrase ilegal în statele Uniunii au ajuns în România, în ultimii patru ani. Aceste cazuri ar putea verificate de Parchetul European, pe care îl va conduce fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

România, Polonia, Ungaria și Italia conduc topul țărilor care au raportat cele mai multe fraude cu fonduri comunitare din 2014 până anul trecut. Țara noastră este devansată de Polonia doar la valoarea fraudelor raportate.

Documentul publicat de Comisia Europeană arată că peste 60 la sută din fraudele raportate la nivelul UE s-au identificat anul trecut în România și Italia. Fraudele s-au comis, în cele mai multe cazuri, prin falsificarea documentelor. Potrivit Oficiului European Antifraudă, cele mai multe ilegalități s-au produs în domeniul agricol.

Din acest moment, instituțiile europene vor fi mai prudente la aprobarea finanțărilor pentru români. Raportul ar putea avea și o altă consecință – să fie punct de plecare pentru dosare deschise de viitorul Parchet European, pe care îl va conduce Laura Codruța Kovesi, potrivit TVR.

Din 2007 până acum, procurorii români au deschis aproape 700 de anchete care au vizat fraudarea de fonduri europene.

Cel mai cunoscut este Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Cazul e dat exemplu și în raportul Oficiului European Anti-Fraudă din 2017, cu un prejudiciu calculat de 21 de milioane de euro, bani pe care îi cer înapoi oficialii de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri