Scena celui mai grav accident din istorie, camera Reactorului 4 a centralei nucleare de la Cernobîl, este deschisă pentru public. Turiștii au voie să viziteze încăperea purtând un echipament de protecție adecvat și doar pentru cinci minute.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în mod oficial centrala nucleară Cernobîl drept o atracție turistică. Decizia a venit imediat după ce un clopot imens din beton, construit pentru a izola locul accidentului de exterior, a fost inaugurat în luna iunie.

Orașul fantomă, Cernobîl, a fost vizitat prima dată de către turiști în urmă cu zece ani, însă au fost accesibile doar unele părți din oraș.

În luna mai, în urma lansării serialului cu același nume, rezervările pentru tururi turistice ale orașului au crescut cu 30%. Însă, camera Reactorului 4 nu era accesibilă publicului. Singurii care aveau acces în interiorul acesteia erau câțiva cercetători și lucrători de decontaminare.

Companiile turistice care oferă vizite către Cernobîl au confirmat faptul că acum se poate vizita și locul producerii dezastrului. Această incintă, de unde era urmărită activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectată de explozie. Nivelul radiaţiilor din această incintă este de 40.000 de ori mai mare decât cel normal.

Turiștii care doresc să viziteza camera sunt nevoiți să poarte un echipament de protecție și vor putea sta înăuntru doar pentru cinci minute. Iar, după vizită aceștia trebuie să treacă câteva teste radiologice pentru a măsura nivelul radiaților la care au fost expuși.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.  Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

8 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =