Premierul nord-macedonean Zoran Zaev a anunţat duminică organizarea de alegeri anticipate la jumătatea lui aprilie, în urma refuzului Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare a ţării sale la blocul comunitar, care era una dintre priorităţile mandatului său, relatează AFP.

„Am ajuns la un consens pentru alegeri la 12 aprilie 2020”, a declarat Zoran Zaev după o întâlnire cu cei mai importanţi lideri politici ai ţării şi preşedintele Stevo Pendarovski.

Liderii europeni reuniţi vineri într-un summit la Bruxelles au constatat un blocaj în privinţa deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania din partea anumitor state membre. Franţa în primul rând, susţinută de Olanda şi Danemarca, a refuzat deschiderea acestor negocieri, pentru care este necesară unanimitatea.

Decizia a fost prin urmare blocată cel puţin până în primăvară.

Sâmbătă, Zoran Zaev a denunţat „o mare greşeală istorică a UE” şi a propus „organizarea rapidă de alegeri prin care voi, cetăţenii, veţi decide calea pe care să mergem”.

Cu prilejul reuniunii de duminică, s-a decis ca premierul Zaev să demisioneze la 3 ianuarie 2020, după care va fi numit un guvern de tehnicieni.

Potrivit legii, premierul trebuie să demisioneze cu 100 de zile înainte de scrutin şi un guvern de tehnicieni, sprijinit de coaliţia majoritară şi opoziţie, trebuie aprobat de parlament.

După reuniune, Zoran Zaev a declarat în faţa presei că „punctul de vedere unanim al tuturor partidelor este că integrarea euroatlantică este obiectivul nostru (…) şi că această aspiraţie va fi menţinută”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.