Caută
Close this search box.

Nimic neașteptat. Florin Cîțu, AVIZ NEGATIV în comisiile reunite, primul astfel de caz

florin cîţu

Florin Cîțu a primit aviz negativ de la comisiile reunite din Parlament după audierea de azi. Este primul din echipa de miniștri desemnați care a primit aviz negativ.

Nu ne miră acest lucru, după ce Florin Cîțu, un profesionist recunoscut, a fost de nenumărate ori jignit – chiar în direct, la Tv – de Orlando Teodorovici și alții…

Momente tensionate la audierea lui Florin Cîțu, propus ministru al Finanțelor în guvernul Orban. Zeci de întreruperi și certuri între membrii comisiei și președinții de ședință, Sorin Lazăr și Viorel Arcaș (ambii de la PSD).

Răspunsuri Florin Cîțu:

  • Despre auditul în instituțiile de stat: Curtea de Conturi ne va ajuta foarte mult, nu inventăm noi apa caldă.
  • Nu voi crește taxe și impozite, din contră.
  • Despre asigurarea indemnizațiilor persoanelor cu handicap: Mereu voi sprijini acest demers
  • Întrebat de Cătălin Zamfir dacă are pe conștiință oamenii cărora le-ar fi crescut creditele: Aici să veniți cu dovezi
  • Analizele mele din 2014 (în care acuza BNR că manipulează cursul) sunt dezbateri econometrice, BNR a spus invers. Eu atunci am spus că BNR intervine asupra cursului valutar
  • Vom colabora cu BNR să avem un mix de politici, astfel încât să nu punem BNR în dificultate
  • Am anunțat deja că vom reveni asupra OUG 114 / 2018 să o corectăm, dar asupra prevederilor din construcții nu putem reveni. Noul indice pentru piața bancară din OUG 114 va rămâne, nu putem intervein asupra lui
  • Cum am ajuns să lucrez în Noua Zeelandă: Am prezentat o lucrare despre politicile băncilor centrale, Băncii Centrale din Noua Zeelandă i-a plăcut lucrarea. Am terminat Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea în 1990
  • Legat de postările pe Facebook despre bugetarii privilegiați: Să vă uitați cu atenție pe postările mele, eu am vorbit despre diferențele privat – public.
  • Orice reformă în sistemul pensiilor nu va afecta pensiile militarilor
  • Legea partidelor: vrem reducerea finanțării după modelul european
  • reforma ANAF: în 2019 începe analiza pentru a găsi cea mai bună modalitate, avem feedback divers despre descentralizare și regionalizare, dar nu vom face rabat de la modernizare
  • Amendamente la legea bugetului: vom fi aici nopți întregi și le vom dezbatere, chiar dacă vor fi 3.000. Le vom adopta cu plăcere pe cele care au surse de finanțare.
  • Taxarea jocurilor de noroc online: nu am răspuns acum, nu știam că nu a fost colectată taxa, mă voi interesa

Discuție tensionată între președintele de ședință și deputatul PNL Dan Vâlceanu, care întrerupe constant colegii

Răspunsuri Florin Cîțu:

  • Bugetul 2020. Pornim de la ce găsim la minister, dar va avea accente liberale.

Ludovic Orban, răspunsuri:

  • Eu nu trăiesc din bani public ca dl Zamfir. Nu am candidat la Parlament, sunt angajat în mediul privat, lucrez în a treia companie privată, care nu are legături cu statul și nici contracte cu statul
  • Fondul pentru Dezvoltare și Investiții (FDI): Niciodată nu am înțeles de ce, dacă există PNDL, a trebuit să se mai nască și FDI, fără resurse de bază. FDI nu are de ce să existe, cum nu înțeleg de ce Comisia de Prognoză ia locul Ministerului Transporturilor și decide ce investiții trebuie finanțate
  • Comisia Europeană ne-a cerut încă din 2015 un mecanism pentru creșterea salariului minim

Întrebare Eugen Teodorovici (PSD): Care sunt pașii pentru aderarea la Euro? Nu ar fi bine să vă orientați și spre alte piețe decât UE și NATO? Cum veți rezolva problema în Educație ca finanțarea per elev să țină cont de numărul real de elevi? Cam 200.000 de elevi lipsesc de fapt / Sper să nu privatizați niciodată companii românești, chiar dacă vă cer FMI sau alți parteneri internaționali

Moment de amuzant când senatorul UDMR Tanczos Barna i s-a adresat premierului desemnta Ludovic Orban cu apelativul ”Viktor Orban”. Senatorul și-a cerut imediat scuze și a spus că s-a luat fără să vrea după Viorica Dăncilă. 

Întrebare Daniel Zamfir (PSD): Sunt curios dacă dl Orban mai e șomer sau și-a găsit loc de muncă / Dle Cîțu, ați fost unul dintre capii umflării Robor pentru a scoate bani prin offshore-uri, aveți pe conștiință familiile ruinate de credite? / Dle Cîțu, ați tot profețit dezastru economic, că vom avea soarta Venezuelei,

Întrebare Marius Budăi (PSD): Ce însemnă ”să dăm iama în miniștrii PSD”, așa cum ați spus la un moment dat?

Întrebare Liviu Pop (PSD): De unde luați banii ca să faceți bugetul Educației de 6%? Și când ați terminat liceul și unde?

Întrebare Marius Iancu (PSD): Ce informații secrete aveți despre pierderile secrete ale CEC, așa cum ați spus? Vreți să privatizați CEC? Și cum veți returna TVA în 24 de ore?

Întrebare Varujan Vosganian (ALDE): Dl Cîțu a început cu un anumit risc făcând trimitere la precedenții miniștri de Finanțe, îl previn că aici sunt mai mulți miniștri. Să nu mai spunem că dăm 6% pentru educație, că e și pentru învățământul privat. Cu tot respectul, de ce credeți că ar trebui mai mult de 2% pentru Apărare, ce tip de cheltuieli ar trebui să facem? Problema noastră cea mai mare e că nu existăm economic în India, Vietnam, Singapore, America de Sud, am întrerupt toate parteneriatele economice cu Rusia – o piață uriașă. Nu cred că captivitatea asta față de UE și NATO e bună. De asemenea, vă rog să ne spuneți dacă 4% din buget pentru investiții ar fi ok?

Întrebare Călin Matei (PSD): Sunteți o catastrofă, un mincinos și un alarmist. De ce nu ați rămas în Noua Zeelandă?

Întrebare Anișoara Radu (PSD): Ați spus că 400.000 de bugetari privilegiați trebuie să plece acasă dacă nu acceptă taxe mai mari. Ați spus că introduceți cota de impozitare progresivă, care e dead-line-ul? Sunteți dispus să vă cereți scuze față de ”privilegiații societății”?

Întrebare Luminița Jivan (PSD): Ce măsuri concrete presupun restructurările, care sunt criteriile, cine le va controla, ce impact vor avea asupra bugetului? În 2008, guvernatorul BNR v-a acuzat în calitate de trezorier șef al unei bănci comerciale de atac speculativ asupra monedei naționale: ori admiteți că acuzația dlui Isărescu e întemeiată sau spuneți că Isărescu a mințit – și atunci cum veți colabora cu el?

Întrebare Robert Sighiartău (PNL): În multe localități nu se plătesc indemnizații pentru  persoane cu handicap și însoțitori pentur că guvernul Dăncilă a mutat plata lor la primării, fără să le dea și fondurile necesare. Cum veți rezolva problema?

Întrebare ERDEI DOLÓCZKI István (UDMR): Ce părere aveți despre reorganizarea ANAF pe regiuni?

Întrebare Pavel Popescu (PNL): Care e viziunea dvs. legată de faptul că guvernele din ultimii ani și-au luat angajamentul să respecte legea responsabilității bugetare și MTO?

Întrebare Dan Vâlceanu (PNL): Veți rămâne guvernator la Banca de investiții a Rusiei, așa cum e actualul ministru al Finanțelor?

Întrebare Radu – Adrian Pau (Pro România): Ce veți face cu legea pensiilor militare? / Veți schimba legea finanțării partidelor? / Ce veți face cu firmele de stat care sunt găuri negre? Ce veți face cu taxa pe jocurile de noroc online care nu a fost colectată din 2014? / Ce veți face cu structurile ANAF subdimensionate? Ce veți face dacă noi vom depune cele 3.000 de amendamente pe care le-ați depus dvs. la vechiul proiect de buget?

Întrebare: Creșterea economică bazată pe consum a dus la creșterea deficitelor și a inflației. Cum veți crește nivelul investițiilro în noul buget, astfel ca creșterea economică să fie una sustenabilă?

Întrebare Andrei Pop (PSD): Va menține PNL calendarul de creștere a salariului minim? / Cum ați reușit să vă începeți cariera tocmai la Banca Națională din Noua Zeelandă?

Întrebare Marilen Pirtea (PNL): Cum veți aborda bugetul Educației?

Întrebare Lucian Heiuș: Ce veți face pentru depolitizarea ANAF?

Întrebare Bogdan Huțucă (PNL): În ultimii ani, BNR a reclamat faptul că a trebuit să utilizeze politica monetară pentru a echilibra politica fiscal-bugetară. Care e poziționarea dvs. față de colaborarea cu BNR și Consiliul Fiscal?

Întrebare Adrian Todoran (PMP): Credeți că o altă abordare a OUG 114 va putea duce la scăderea prețurilor la gaze?

Întrebare Claudiu Năsui (USR): Cum veți limita depășirea deficitului de 3% din PIB în acest an? / Ce veți face cu FDI (Fondul de Dezvoltare și Investiții, gestionat de Comisia Națională de Prognoză), unde sunt propuse sume extraordinar de mari?

Întrebare Cosette Chichirău (USR): Cum veți construi noul buget, dat fiind că veniturile sunt supraestimate cu 5 miliarde, iar cheltuielile subestimate cu 3-4 miliarde lei. Cât va fi ținta de deficit? Ce venituri veți crește și ce cheltuieli veți scădea? Ce veți face cu MTO (Obiectivul bugetar pe termen mediu)? Ce impact va avea asupra inflației pe următorii ani?

Ludovic Orban:

  • Poate vom fi guvernul cu sprijinul parlamentar cel mai firav, noi credem că legile trebuie dezbătute și adoptate de Parlament
  • Vom lua Transelectrica și Transgaz de la Ministerul Economiei, e posibil să fie trecute la Ministerul Finanțelor. Urmărim și alte modele, vom lua decizia după învestire

Florin Cîțu:

  • Îmi iau angajamentul că voi face tot ce pot să revigorez, împreună cu guvernatorul BNR și BNR, Comisia comună româno-rusă care are ca obiectiv repatrierea tezaurului din Rusia. Cred că miniștrii de Finanțe de până acum nu au făcut suficient
  • Vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time, vom elimina complet TVA defalcat. Vom lăsa agenții economici să aleagă dacă vor impozit pe venit sau pe profit
  • Mă voi lupta cu toate puterile ca nici un cetățean român să nu-și piardă drepturile deja câștigate
  • Nu am o cifră legată de impactul reorganizării ministerelor și agențiilor guvernamentale, dar fiecare ministru va veni cu propunerea sa
  • Vrem să modificăm aspectele negative din OUG 114
  • UE și partenerii nord-atlantici rămân principalii parteneri economici ai României
  • Vom avea criterii de performanță la construirea acestui buget. La apărare vor fi cei 2% alocați, dacă e posibil chiar mai mult. La educație avem o promisiune de a merge către 6%, ca preferință personală vă spun că ar trebui să meargă și spre investiții, nu doar salarii
  • Deja la Ministerul Finanțelor există o schiță de buget pentru 2020, o vom lua ca bază pentru propunerea noastră de buget
  • Obiectivul meu e de a respecta tratatele semnate de România în UE și de a evita procedurile de infringement, pentru că o asemenea procedură declanșată duce la downgradarea de către agențiile de rating și la creșterea dobânzilor
  • În programul de guvernare există măsuri imediate și măsuri pe termen scurt. Primul obiectiv e rectificarea bugetară. Avem doar datele pentru august, așteptăm datele din septembrie.
  • Odată cu guvernul Orban, România intră într-o nouă etapă, cea liberală. Obiectivul meu principal e eradicarea sărăciei, și doar o economie liberală poate atinge acest obiectiv
  • Spre deosebire de alți miniștri ai Finanțelor, ușa mea va fi întotdeauna deschisă
  • Îmi cer scuze dacă în calitatea mea de membru al comisiei din Senat am avut poziții mai dure în timpul unor dezbateri

Aspecte dinaintea începerii audierii propriu-zise:

  • Cîțu este flancat de premierul desemnat, Ludovic Orban
  • Florin Cîțu își începe expunerea cu un scurt CV
  • Dezbaterea începe cu o ceartă pe procedură: dacă răspunsurile să fie date imediat după fiecare întrebare sau la pachet la finalul tuturor întrebărilor. Decizia e ca Florin Cîțu să răspundă la final la toate întrebările colectate de la parlamentari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri