Caută
Close this search box.

Noul cod de conduită morală pentru chinezi, lansat de președinte

Președintele Chinei a lansat un nou cod de conduită morală pentru cetăţenii ţării. Ghidul conţine reguli din mai multe domenii, de la educaţie civică până la felul în care părinţii trebuie să-şi înveţe copiii să sorteze gunoiul sau la felul corect de a ridica drapelul naţional, relatează The Guardian.

„Schiţa pentru implementarea construcţiei morale a cetăţenilor în noua eră” le cere cetăţenilor chinezi să fie politicoşi şi oneşti, să fie civilizaţi atunci când iau masa, călătoresc sau merg la o competiţie sportivă, dar şi să apere onoarea Chinei atunci când sunt în străinătate.

Ghidul, centrat pe promovarea patriotismului, formulează, de asemenea, un „cod naţional de conduită” pentru lucruri precum intonarea imnului naţional, ridicarea drapelului sau pentru ceremonialul pe care un individ îl parcurge atunci când devine membru al Partidului Comunist Chinez.

Acest cod ar trebui să „sporească atitudinea pozitivă a cetăţenilor faţă de partid şi de ţară şi să creeze un simţ al identităţii colective”, se arată în documentul emis de comitetul central de partid şi de consiliul de stat, potrivit Digi24. Ghidul le cere cetăţenilor să „meargă înainte în spiritul lui Lei Feng”, un fost soldat a cărui imagine este folosită constant în campaniile de propagandă ale guvernului de la Beijing.

Codul este o nouă încercare a lui Xi Jinping, preşedintele Chinei, de a-şi consolida poziţia şi cultul personalității, mai ales după valul de proteste care durează deja de cinci luni în Hong Kong.

Ghidul îi îndeamnă, de asemenea, pe cetăţenii chinezi să trateze marxism-leninismul drept „miezul busolei lor civice şi morale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri