Caută
Close this search box.

Noul Cod Rutier a adus, din prima zi, amenzi. Când ai voie să folosești telefonul la volan

Prima zi fără telefon în trafic a adus deja primele amenzi usturătoare. Mai mulţi şoferi au fost sancţionaţi cu peste 800 de lei pentru că au dat mesaje sau au intrat pe Facebook la volan.

Vizaţi de noile reguli rutiere sunt şi bicicliştii, motocicliştii sau cei care merg pe trotinete. Schimbările vin după campania Observator iniţiată de Sonia Simionov – „Stop live pe facebook la volan! Dă like vieţii”.

Conversaţia telefonică a unui şofer e întreruptă brusc de o amendă usturătoare. 870 de lei. Pentru că de astăzi telefonul la volan este complet interzis. Iar cine este prins, plăteşte sancţiuni de trei ori mai mari. Indiferent de scuza pe care o are.

Şi tot de astăzi, folosirea tabletei sau oricărui alt dispozitiv de înregistrare la volan reprezintă motiv de amendă. Iar dacă în acelaşi timp se încalcă şi alte reguli de circulaţie, precum trecerea de pe o bandă pe alta fără semnalizare, şoferul poate ajunge pieton pentru 30 de zile.

Șoferii pot folosi telefonul la volan, doar dacă sunt staționati, la semafor sau în ambuteiaje, cei care nu respectă această prevedere la Codul Rutier riscă amenzi de până la 1160 de lei și 4 puncte de penalizare.

Ionuț Lepădatu, Serviciul Rutier Ilfov: „Deși am desfășurat campanii de informare prin mass media și în online, prin flyere în trafic, se pare că nu toți conducătorii auto au înțeles și au respectat normele rutiere care au intrat în vigoare. Modificările îi vizează și pe motocilisti, bicicliști, dar și pe cei care folosesc trotinetă. Dacă încalcă legea, plătesc aceleași amenzi că în cazul șoferilor.”

Campania STOP LIVE PE FACEBOOK LA VOLAN a încpeut după tragicul accident rutier din Ungaria, în care nouă oameni au murit, în primăvara anului trecut. Atunci, şoferul microbuzului a intrat frontal într-un tir, în timp ce făcea live pe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri