Liderul deputaților PSD anunță că votul pentru Guvernul Orban va fi pe 4 noiembrie: Să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă. În 2017, la instalarea Guvernului Grindeanu, cei 26 de miniștri au fost audiați în 6 ore.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că votul în Parlament pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie, pentru a avea timpul necesar ca să fie audiați miniștrii, ”să nu fim pe fugă”.

În ianuarie 2017, audierile celor 26 de miniștri ai Guvernului Grindeanu au durat aproximativ 6 ore. De asemenea, șefa PSD, Viorica Dăncilă, le-a spus luni parlamentarilor PSD să facă ”măcel” la audierea miniștrilor liberali în comisii.

Având în vedere că premierul desemnat, Ludovic Orban, va depune joi la Parlament lista Cabinetului, Simonis a spus că Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să fie convocate luni dimineaţă.

„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot.

Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înţeles la moţiunea de cenzură, (…) cei din Opoziţie nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moţiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a afirmat Simonis, la Parlament.

El a explicat că la învestirea ultimelor două Guverne audierile au durat o zi, cel mult două, pentru că a fost schimbat premierul şi miniştri au rămas, în mare măsură, aceiaşi. „Nu avea sens să audiezi încă o dată miniştri în funcţie, care au fost audiaţi cu şase luni înainte. De data aceasta, partidele care au reuşit să răstoarne Guvernul Dăncilă, îşi doresc (…) să fie foarte serios audiaţi toţi miniştri care vor fi propuşi de premierul desemnat”, a adăugat deputatul PSD.

Nu la fel s-a întâmplat și la instalarea Guvernului Grindeanu, primul din cele trei guverne instalate de Liviu Dragnea după câștigarea de către PSD a alegerulor parlamentare din 2016.

Pe 4 ianuarie 2017, în doar şase ore, toţi cei 26 de miniştri au trecut prin faţa comisiilor de specialitate. Asta în condiţiile în care în alţi ani era nevoie de două zile pentru audierea unui număr mai mic de miniştri. Cu toţii au trecut fără probleme de întrebările senatorilor şi deputaţilor şi au primit aviz pozitiv, potrivit diigi24.ro.

Audierile au început atunci la ora 8:00 dimineața și s-au încheiat înainte de ora 14:00.

59 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =