Caută
Close this search box.

Planul PSD de a se vota moțiunea sâmbătă a eșuat. LIVE TEXT Ședința din Plenul Parlamentului

Scandalul dintre Opozitie si PSD pe tema motiunii de cenzura a atins miercuri noi cote, dupa ce social-democratii au stabilit, prin metode contestate si considerate ilegale si abuzive de catre Opozitie, ca votul asupra legitimitatii Guvernului Dancila sa fie dat sambata.

Este pentru prima oara in 30 de ani cand un vot asupra unei motiuni de cenzura este stabilit sa aiba loc intr-o zi de weekend, insa social-democratii sustin ca asa i-ar obliga regulamentul, ca votul sa fie la 3 zile de cand e citita in plen, fapt ce va avea loc astazi.

De cealalta parte, Opozitia a cerut in plenul reunit sa fie supusa la vot modificarea programului, astfel incat votul sa fie dat luni. Opozitia are astazi majoritate in plen. Florin Iordache este cel care conduce sedinta si pur si simplu refuza sa supuna azi la vot aceasta cerere, chiar daca regulamentul si Constitutia il obliga si cere Opozitiei sa vina sambata la Parlament daca vor sa modifice programul din acea zi.

Motiunea a fost semnata de 237 de semnaturi si pentru a trece e nevoie de 233 voturi, insa se pare ca unii parlamentari din tabara Opozitiei ar fi plecat din tara, fiind convinsi ca votul va fi luni.

Asadar, nimic nu este limpede si ramane de vazut cand si cum va fi dat votul pe motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila.

Desfasurarea sedintei de Plen

15:42 – Ordinea de zi a fost respinsa. Opozitia aplauda si scandeaza „demisia”!.

„In aceste conditii declar sedinta inchisa, multumim”, spune Florin Iordache.

15:40 – Consultarile s-au terminat, Florin Iordache e de neclintit. Ponta ii cere sa spuna clar ce supune la vot.

„Pentru ziua de astazi programul si ordinea de zi este cea prezentata, daca doriti, sambata dimineata puteti solicita modificarea ordinii de zi pentru ziua de sambata. Multumesc, Va rog introduceti cartelele. Sa inceapa votul la programul si ordinea de zi stabilita”, spune Iordache.

15:37 – Iordache merge inainte si supune la vot ceea ce vrea el, PNL cere pauza de consultari ca sa il convinga sa respecte regulamentul. Iordache accepta o pauza de un minut.

15:32 – Ia cuvantul Victor Ponta. Ii arata lui Iordache ca, dupa logica celor sustinute de el, inseamna ca sambata nu este un program deci nu e nici vot pe motiune.

Vorbeste din nou Raluca Turcan: „Domnule Iordache, realmente dincolo de sustinerea unei motiuni necesare, noi mai avem o provocare: ca pana la momentul dezbaterii sa va facem sa respectati legea. Stiu ca este greu, ati demonstrat in ultimii 3 ani. V-am adus programul de lucru al Parlamentului Romaniei. Se stabileste pentru o saptamana.

V-am adus Regulamentul Camerei si Regulamentul comun care spun ca programul se stabileste pentru o saptamana. Cereti sa rupeti o decizie a BPR care se refera la citirea motiunii de cenzura si votul de sambata. Regulamentar sunteti obligati sa suspuneti la vot propunerea pe care vi-o face un lider de grup. Nu este asa o nenorocire sa respectati legea, daca sunteti sigur ca va functioneaza majoritatea parlamentara, daca sunteti siguri ca Dancila mai merita sa fie premier”.

„Da, doamna, suntem siguri si vom da un vot corect”, ii raspunde Iordache.

15:27 – Intervine si PMP: „Este motiunea noastra, lasati-ne sa o votam cand vrem”.

Alina Gorghiu cere si ea sa ia cuvantul: „Cumva, dat fiind faptul ca propunerea cu plenul de sambata a emanat de la dvs, va improspatez cateva articole din Regulamentul Comun, ca poate va da Dumnezeu mintea cea de pe urma”.

Ea citeste articolele care demonstreaza ca, indiferent de cum vor sa interpreteze social-democratii, sunt obligati sa supuna la vot cererea Opozitiei de modificare a programului de lucru. Iordache continua sa refuze.

15:23 – Stelian Ion, deputat USR, ii explica pe baza regulamentului si a Constitutiei de ce e obligat sa supuna la vot solicitarea Opozitiei.

„Daca nu va e frica de motiunea de cenzura, va rugam sa ii dati curs”, ii spune Stelian Ion.

„Tocmai ca nu ne e frica vrem sa dezbatem motiunea mai repede. Deci discutam ordinea de zi de astazi, pentru ziua de sambata va asteptam sambata”, ii raspunde Iordache.

15:22 – Florin Iordache, cel care conduce sedinta de plen, refuza sa supuna la vot cererea Opozitiei de a modifica programul de lucru: „Sambata dimineata puteti veni si solicita schimbarea programului de sambata”.

15:18 – Florin Iordache spune ca nu poate supune la vot ce cere Turcan, ci doar ordinea de zi de azi: dezbaterea motiunii, ordinea de zi si programul. Programul prevede citirea motiunii si prezentarea punctului de vedere al CCR.

Turcan ia cuvantul: „Programul se voteaza pentru o saptamana. Acest chitibus pe care il inventati pentru a mai face un abuz nu sta in picioare”.

15:15 – Raluca Turcan cere schimbarea calendarului si arata articolele din regulament pe baza carora votul trebuie sa aiba loc luni.

„Plenul reunit poate decide modificarea calendarului de lucru. Ceea ce dvs doriti sa faceti prin propunerea ca votul sa fie dat sambata e doar un abuz, asa cum ne-ati obisnuit in mandatul lui Dragnea”, spune Turcan.

Social-democratii vocifereaza din sala, Opozitia o aplauda.

14:22 – Situatia e neclara si in tabara Opozitiei. Liderul UDMR Kelemen Hunor sustine ca unii dintre semnatarii motiunii ar fi plecat din tara.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Timisoara, ca are informatii cum ca mai multi semnatari ai motiunii de cenzura depusa de Opozitie la adresa Guvernului, au plecat din tara pentru a nu participa la votarea motiunii.

„Am auzit ca unii au plecat din tara, dintre cei care au semnat motiunea de cenzura, ca nu au stiut ca va fi sambata. Sambata un vot ar fi cu un rezultat destul de previzibil. Am auzit ca cei din PMP pleaca la Bruxelles. Daca lipsesc 5 oameni, s-a dus, presupunand ca toti voteaza pentru motiune. De aceea am spus ca simt o nesiguranta legata de motiune.

As fi spus in prima saptamana din septemberie, ar fost mult mai bine sa depunem motiunea. Se doreste sa pice guvenrul, dar nimeni nu stie ce urmeaza. E prima data cand intr-adevar exista sanse reale sa treaca motiunea. Cand a plecat ALDE de la guvernare, s-a schimbat situatia, in luna august. Psihologic, prima saptamana din septembrie trebuia actionat”, a declarat Kelemen Hunor.

El insista ca e nevoie de o discutie foarte serioasa legat de ce se va intampla daca motiunea trece: „Nu ma incanta foarte mult, ma intereseaza ce se intampla daca pica guvenrul. Vad un guvern politic, nu tehnocrat, care nu da ordonante de urgenta si nu incearca sa faca reforme”, a declarat Kelemen Hunor.

13:40 – Premierul Viorica Dancila a inceput sedinta de Guvern cu critici la adresa Opozitiei, pe tema motiunii de cenzura.

„Am observat atitudinea de neinteles a Opozitiei care se eschiveaza de obligatia de a veni in weekend la munca. Opozitia vrea sa vina la guvernare oricand, mai putin in weekend. E o atitudine jignitoare pentru romanii care lucreaza inclusiv sambata si duminica. Guvernarea se exercita 24 de ore din 24, 7 zile din saptamana si oamenii ne-au investit cu incredere pentru a munci si nu pentru a pleca in vacanta sau a face jocuri politice”, a spus Viorica Dancila, reiterand ca ea nu crede ca motiunea va trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri